Mainos

Vuoden 2008 asuntovaikuttaja lähikuvassa

Asuntomarkkinoiden tärkeimmät toimijat kokoontuivat tällä viikolla jokavuotiseen huippuseminaariinsa. Perinteiseen tapaan tilaisuudessa julkistettiin edellisen vuoden asuntovaikuttaja, jota koskeva äänestys järjestettiin yhteistyössä Nordean kanssa. Äänestyksen perusteella vuoden 2008 asuntovaikuttajaksi valittiin Realia Group Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Realia Oy on pohjoismaiden suurin kiinteistönvälitys- ja kiinteistönjohtamispalveluja tarjoava yritysryhmittymä. Kyhälän erityisiksi ansioksi laskettiin määrätietoinen kehitystyö niin kiinteistönvälityksen kuin isännöinnin piirissä sekä näiden kahden liiketoiminnan tuloksellinen ja kaukonäköinen yhdistäminen.

– Tunnustus johtunee ainakin osittain siitä, että Huoneistokeskus, SKV Kiinteistönvälitys ja SKV Isännöinti tekevät hyvää työtä, Kyhälä arvelee.

– Niissä työskentelevät ihmiset ovat kehittäneet tätä alaa kovasti ja saaneet aikaan myönteisiä asioita.

Kyhälä on toiminut aktiivisesti myös alan järjestökentässä.

– Saimme perustettua Kiinteistönvälittäjien Keskusliiton, jossa ovat mukana kaikki suuret toimijat. Aikanaanhan oli sellaisen systeemi, että pankkisidonnaisiksi katsotut kiinteistönvälitysyritykset jäivät kokonaan järjestötoiminnan ulkopuolelle. Nyt se asia on korjattu. Siinä on upeaa olla mukana.

Sijoitusasuntojen kysyntä lisääntynyt

Viime vuosi oli asuntomarkkinoilla jyrkän kaksijakoinen. Alkuvuonna mentiin vielä lujaa, mutta sitten törmättiin vauhdilla seinään.

– Marraskuussa koettiin pohjat eli suomalainen asuntokauppa putosi puoleen. Se on varmasti ollut aikamoinen järkytys kaikille alan toimijoille.

Tammikuussa on asuntonäytöillä ollut selvästi enemmän väkeä kuin loppuvuodesta, mutta kauppaa tehdään vielä maltillisesti huippuaikoihin verrattuna. Laskevat korot ja alentuneet hinnat ovat kuitenkin lisänneet varsinkin sijoitusasuntojen kysyntää. Kyhälä esittelee esimerkkinä Helsingin Töölössä sijaitsevan, 60-neliöisen citykaksion, joka on Helsingissä erittäin haluttu sijoituskohde.

– Tämän omistaja haluaa yhden ylimääräisen huoneen. Koskaan aikaisemmin yhden lisähuoneen hankkiminen eli siirtyminen kaksiosta kolmioon ei ole ollut näin edullista kuin tällä hetkellä.

Asunto myytiin nopeasti pyydettyyn hintaan ja itse asiassa se vietiin käsistä ennen yhtään yleistä näyttöä.

Kuluttajat ovat optimisteja, viranomaiset pessimistejä

Yleisesti ottaen markkinatilanne on tällä hetkellä hyvin moni-ilmeinen. Alle 60 neliön asunnoissa vaihdanta on koko ajan vilkasta ja hinnat jopa nousevat. Keskikokoisten eli 60-90 neliöisten asuntojen hinnat pysyvät paikallaan. Kaikkein suurimmissa eli yli 90 neliön asunnoissa hintajouston tarve on suurin.

Asuntojen markkinatilanne:

- Alle 60 neliötä: hinnat nousevat, kysyntä vilkasta

- 60-90 neliötä: hinnat ennallaan, kysyntä vaihtelee

- Yli 90 neliötä: hinnat laskussa, kysyntä laimeaa

VIP-tutkimuksen tulos: kuluttajat optimisteja, viranomaiset pessimistejä

Asuntomarkkinoiden suuntaa ja odotuksia selvitimme huippuseminaarissa julkistetulla asuntomarkkinoiden VIP-tutkimuksella, jonka teimme tammikuun alussa yhteistyössä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton kanssa. Siinä kysyttiin asuntomarkkinoiden vipeiltä eli toisaalta alan ammattilaisilta, toisaalta asuntojen ostamista tai myyntiä suunnittelevilta kuluttajilta, mihin suuntaan he uskovat asuntomarkkinoiden tänä vuonna kehittyvän.

Ylivoimainen enemmistö vastaajista odotti asuntojen hintojen laskevan tänä vuonna. Laskun odotetaan kuitenkin jäävän 5 ja 10 prosentin haarukkaan.

Asuntojen hintakehitys 2009

Kuluttajien arvio - 7.0 %

Ammattilaisten arvio - 8.5 %

Lähde: Asuntomarkkinoiden VIP-tutkimus, Promenade Research Oy

– Ainakin minut yllätti se, että kuluttajat ovat paljon optimistisempia kuin alan ammattilaiset ja alan viranomaiset kaikkein pessimistisimpiä, Kyhälä sanoo.

– Voisi ehkä sanoa, että hyvä näin, koska silloin viranomaiset ja lainsäätäjät ovat varmasti valveilla ja tekevät toimenpiteitä, jotka auttavat tässä tilanteessa.

Ympäristöministeriö on lähtenyt liikkeelle elvytysehdotuksillaan, joita ovat valtion asuntolainatakuu työttömyyden varalle ja 10 prosentin korjausavustus taloyhtiöille. Kyhälä toivottaa avaukset tervetulleiksi.

– Energiatodistuksen mukaantulo tähän keskusteluun on erittäin hyvä asia. Kun valtio lähtee tekemään näitä korjausavustuspäätöksiä, niillä tulee olemaan työllistävän vaikutuksen lisäksi myös asuntokauppaa piristävä vaikutus. Kun asuntoja korjataan, niitä myös vaihdetaan enemmän.

Kaikki riippuu kuitenkin viime kädessä siitä, mitä tapahtuu maan työllisyydelle.

– Jos ihmiset saavat pitää työpaikkansa, ei asuntomarkkinoilla käy kuinkaan. Jos tulee suurtyöttömyys niin sitten asiat ovat aivan toisin, Kyhälä muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.