Mainos

VTV: Sosiaali- ja terveysministeriö rikkoo lakia - "tilanne erittäin vakava"

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV pitää sosiaali- ja terveysministeriön toimintaa teknologiahankkeiden rahoittajana vakavasti puutteellisena ja kilpailua rajoittavana.

VTV julkisti tänään lähes 700-sivuisen selvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon IT-hankkeiden valtionavustuksista.

Sosiaali- ja terveysministeriön osalta tutkittiin noin 50:ä hanketta, joista lähes puolessa suositellaan selvityksen aloittamista takaisinperinnästä.

– Kymmeniä miljoonia euroja on käytetty hankkeisiin, joita ei millään tavalla kontrolloida. Tämä on erittäin vakava asia koko julkisen hallinnon kannalta, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Tomi Voutilainen sanoo.

Ministeriö on VTV:n mukaan myös rikkonut lakia tekemällä esimerkiksi lainvastaisia suorahankintoja. Suorahankinta tarkoittaa sitä, että hanke jätetään hankintalain vastaisesti kilpailuttamatta.

IT-hankkeita ovat olleet esimerkiksi erilaiset järjestelmätilaukset, sähköisten arkistojen hankinta tai internet-sivuston hankinta. Esimerkkejä tarkastuksen kohteista ovat eResepti ja erilaiset klusterihankkeet, kuten ESKO-, Effica- ja Pegasos-järjestelmät.

Veroilla maksetaan sama tuote kahdesti

Erityisen moitittavana VTV pitää sitä, että julkinen taho on rahoittanut usein vain hankkeen kehitystä saamatta itse mitään tuotetta maksamallaan rahalla.

– Julkisen tuen avulla on kehitetty tuotteita, joita sitten ostaa julkinen taho. Eli ensin on maksettu verorahoilla tuotteen kehittäminen, ja sitten maksetaan tuotteen valmistuttua vielä lisää tuotteen ostamisesta, Voutilainen sanoo.

Näin verorahoilla maksetaan yksityiselle yritykselle sekä tuotteen kehityskustannukset että itse tuotteen hankinta. Veronmaksajat ikään kuin maksavat tuotteen kahdesti.

VTV katsoo, että alaa hallitsevien yksityisten yritysten tuotekehityksen maksaminen verovaroilla vääristää kilpailua.

– Markkinoilla on usein myös kilpailijoita, jotka tekevät vastaavaa tuotetta ilman julkista rahaa, Voutilainen sanoo.

Kilpailua rajoittava tukitoiminta voi VTV:n mukaan täyttää EU:ssa kielletyn valtiontuen tunnusmerkistön.

Tekesin rooli pitäisi tutkia

Tarkastuskertomuksessa selvitettiin STM:n lisäksi muun muassa Tekesin ja RAY:n hankerahoitusta.

VTV toivoo nyt, että Kilpailuvirasto alkaisi selvittää IT-alan epäkohtia. Tarkastusta tehtäessä tuli ilmi tapaus, jossa IT-alan hallitsevat yritykset käytännössä estivät pienemmän yrityksen tulon markkinoille.

Suositus ei jää ainoaksi monisatasivuisessa selvityksessä. Esimerkiksi kymmenistä IT-hankkeista suositellaan perittäväksi takaisin myönnettyjä valtionavustuksia.

VTV moittii tuoreessa tarkastuskertomuksissaan kovin sanoin Tekesin eli teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen toimintaa. VTV toivoo, että Työ- ja elinkeinoministeriö arvioisi uudelleen Tekesin roolin julkisen rahoituksen jakajana.

Tekes kiistää pääosan VTV:n tarkistuksessa esittämistä väitteistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.