VTV:n Tytti Yli-Viikari puolustautuu blogissa – "Tarkastukseen käytetyt työtunnit eivät yksinään kerro työn vaikuttavuudesta"

4:39
Katso yllä oleva video: VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toimintaa on arvosteltu viime aikoina.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari puolustaa viraston toimintaa VTV:n blogissa.

Yli-Viikari kirjoittaa blogissa, että tarkastusala on suuren murroksen kohteena digitalisaation ja päätöksenteon nopeutumisen myötä, minkä vuoksi alan menetelmät kehittyvät ja tarkastuskysymykset ovat aiempaa laaja-alaisempia.

Pääjohtaja kertoo, että tämä on jo huomioitu vuosina 2018–2019 toteutetussa uudistuksessa.

– Tarkastukseen käytetyt työtunnit eivät yksinään kerro työn vaikuttavuudesta. Tarkastajan tuottama lisäarvo on tämän kyvyssä kulkea hallinnon rinnalla ja tukea hallintoa uudistumisessa ja toiminnan kehittämisessä alati muuttuvassa tilanteessa, Yli-Viikari kirjoittaa.

Iltalehti uutisoi perjantaina VTV:n työntekijöiden lausuntoihin pohjautuen, että Yli-Viikari on ajanut VTV:n tarkastustoimintaa alas viime vuosien aikana ja raportteja on sensuroitu.

Yli-Viikari toteaa blogissa, että tarkastustyö pohjautuu kansainvälisiin standardeihin ja ohjeisiin, jotka vahvistavat tarkastuksen laatua ja tiedon objektiivisuutta.

– Tarkastustyön objektiivisuus tarkoittaa, että tarkastajan tulee valita aineistot, analysoida niitä ja tuoda havaintonsa esiin neutraalisti siten, että toinenkin tarkastaja päätyisi tarkastusaineiston pohjalta samoihin huomioihin ja johtopäätöksiin.

Yli-Viikari huomauttaa, ettei vuorovaikutteista toimintaa pidä sotkea konsultointiin.

– Tarkastajalle jää riittävä etäisyys asioiden kriittiseen ja objektiiviseen tarkasteluun myös sen jälkeen, kun asioita on toimeenpantu.

Hän kertoo, että valtion taloudenhoitoa automatisoidaan parhaillaan niin, että osa perinteisistä ulkoisen tarkastuksen töistä poistuu.

Lisäksi hän mainitsee, että eri hallinnonalojen yhteistyö lisääntyy.

– Tarkastusvirasto tähtää siihen, että tietoa hyödynnetään asioiden muuttamiseksi ja toiminnan parantamiseksi. Tästä syystä näen, että tarkastuksen aikainen vuorovaikutus ja avoin keskusteluyhteys tiedon hyödyntäjien kanssa on ensiarvoisen tärkeää, Yli-Viikari kirjoittaa.

– Vuorovaikutus auttaa myös ymmärtämään, mikä tieto on päätöksentekijöiden kannalta olennaista. Kun tieto on oikeaan aikaan saatavilla, hallinto voi hyödyntää tietoa ja toimeenpanna uudistuksia onnistuneesti ja eduskunta saa tiedosta tukea päätöksenteolleen ja hallinnon toiminnan arvioinnille, hän jatkaa.

VTV julkaisi eilen sivuillaan myös tiedotteen otsikolla "Tarkastusten laadunvalvonta ei ole sensuuria", jossa avataan tarkastusten laadunvalvontaa ja dokumentointia.

Eduskunnassa on käynnissä parhaillaan useita tarkastuksia, jotka liittyvät Valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) sekä Tytti Yli-Viikariin. Myös keskusrikospoliisi tutkii toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja