Valtiontalouden tarkastusvirastoon liittyy nyt neljä erilaista syynäystä – pääjohtaja Yli-Viikarin asema on torstaina puntarissa

4:39
VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toimintaa on arvosteltu viime aikoina.

Eduskunnassa on käynnissä useitakin tarkastuksia, jotka liittyvät Valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) sekä sen pääjohtajaan Tytti Yli-Viikariin.

Uusin tarkastus on erityistilintarkastus, josta kerrottiin tänään. Erityistilintarkastuksessa syynätään Valtiontalouden tarkastusviraston ylimmän johdon edustus-, matka- ja hankintakulut vuodesta 2020 lähtien.

Taustalla on pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin julkisuudessa olleet matka- ja muut kulut. Esimerkiksi Ilta-Sanomat on kertonut, että Yli-Viikarille ostettiin vuosina 2018–2020 kauneudenhoitopalveluja valtion piikkiin yhteensä runsaan 4  700 euron arvosta.

– Haluan nähdä, onko epäselvyyksiä enemmän. Nyt tehdään syvemmälle menevä tarkastus, joka toivottavasti saadaan tehtyä huhtikuun aikana, kertoo kansanedustaja, eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja Veijo Niemi (ps.).

Parhaillaan eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää VTV:n taloudenpitoa ja eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee kokouksessaan torstaina 8. huhtikuuta VTV:n pääjohtajan viralta pidättämistä. Pääjohtaja Tytti Yli-Viikarille on varattu tilaisuus antaa kokoukseen perusteltu kirjallinen vastineensa ja tulla kuultavaksi kokoukseen.

Kansliatoimikunta voi päättää pääjohtajan viralta pidättämisestä keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi. Myös keskusrikospoliisi tutkii VTV:n ylimmän johdon asioita.

Uusin tilintarkastus onkin nyt neljäs linja VTV:n tarkastamiseen.

– Tässä on nyt neljä kanavaa sen firman kimpussa, jonka pitäisi itse tarkastaa muita, Niemi toteaa.

Eduskunta voi irtisanoa

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan toimikausi on kuusi vuotta. Pääjohtajan nimittämisestä ja irtisanomisesta päättää eduskunnan täysistunto.

Tarkastusvaliokunta käsittelee VTV:n talouskysymyksiä keskiviikkona kokouksessaan.

Valiokunta käynnisti 10. helmikuuta selvityksen sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa sekä hyvän hallinnon periaatteiden ja asiaa koskevien säännösten noudattamista Valtiontalouden tarkastusviraston taloudenhoidossa. 

Valiokunta on kuullut asiantuntijoita eduskunnan hallinnosta, sisäisestä tarkastuksesta ja tilintarkastuksesta, valtiovarain controller-toiminnosta, valtiovarainministeriöstä ja Valtiontalouden tarkastusvirastosta.

Valiokunta on saanut asiantuntijakuulemiset päätökseen ja se valmistelee seuraavaksi mietintöä. Mietintö ei todennäköisesti valmistu vielä keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja