Von der Leyen uhkaa Unkaria oikeudellisilla seurauksilla, jos seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivää lakia ei muuteta

5:41
Katso video: Tuhannet osoittivat mieltään Unkarissa homoseksuaalisuuden "mainostamista" kieltävää lakia vastaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uhkaa Unkaria oikeudellisilla seurauksilla, jos maa ei käännä kurssiaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän lain suhteen.

–  Jos Unkari ei korjaa tilannetta, komissio käyttää valtuuksiaan, jotka sillä on perussopimusten valvojana, von der Leyen sanoi EU-parlamentin istunnossa Strasbourgissa keskiviikkona.

Torstaina voimaan tulevaa lakia on kritisoitu muun muassa pedofilian ja homoseksuaalisuuden rinnastamisesta ja vähemmistöjen tukemisen stigmatisoinnista.

Laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille ja nuorille.

Von der Leyen nimitti lakia häpeälliseksi ja EU:n arvojen vastaiseksi.

–  Eurooppa ei koskaan salli yhteiskuntamme osien stigmatisoimista, oli sitten kyse iästä, etnisyydestä, poliittisesta mielipiteestä tai uskonnollisesta vakaumuksesta tai siitä, ketä rakastaa, von der Leyen sanoi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan komission on ymmärretty valmistelevan rikkomusmenettelyä, joka voisi johtaa unionin tuomioistuimen määräämiin sakkoihin.

Komissio voi käynnistää rikkomusmenettelyn EU-maata vastaan, jos maa laiminlyö EU-lainsäädännön täytäntöönpanon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja