Von Bagh ja Kaurismäki: Digitalisointi tappaa elokuvan

Festivaalijohtaja Peter von Bagh ja ohjaaja Aki Kaurismäki arvostelivat kovin sanoin Suomen elokuvakoulutusta ja elokuvan digitalisointia.

Kaikki eivät mahdu saliin kuulemaan Sodankylän elokuvajuhlien sunnuntain päätöskeskustelun sanomaa. Väenpaljouden takia ohjaaja Aki Kaurismäen ja festivaalijohtaja Peter von Baghin keskinäinen pohdinta joudutaan välittämään kaiuttimien kautta myös Kitisenrannan koulun käytäville.  

Pöydän taakse istahtanut Kaurismäki imaisee kämmenen suojassa henkoset.  

– Älkää huolestuko. Tämä on sähkötupakka. En vaaranna teidän terveyttänne, hän lupaa. 

Keskustelussa haastattelijan osassa oleva Kaurismäki esittää viimeisen kysymyksen.  

–Kuinka nopeasti minut heitetään ulos, koska tämä on oikea, hän kertoo ja sytyttää savukkeen.   

Ohjaaja pitää imagonsa. Pohdinta on valtaosin keskinäistä heittelyä elokuvista ja ohjaajista. Aiheisiin Kaurismäki houkuttelee sana- ja nimipareilla, joista von Baghin on valittava mieluisampi.  

Yksi pareista puuttuu päivänpolitiikkaan.  

– Ihminen vai teknoeläin? Kaurismäki kysyy.  

– Kun katsoo, kenestä tuli pääministeri, niin teknoeläin, von Bagh vastaa.  

Elokuvakoulutus on syvältä  


Kahdessa aiheessa keskustelijat innostuvat hieman pidempään pohdintaan. Digitalisointi ja Suomen elokuvakoulutus ovat syvältä.  

He ovat samaa mieltä siitä, ettei digitaaliseen kuvaan saa elämää.  

– Jostain syystä digiversioissa valo ei leiki pinnalla. Kuvat eivät enää kosketa ihmistä alkuperäisen tapaan. Digitalisoitu Casablanca on rikos ihmisyyttä kohtaan, Kaurismäki arvostelee.  

Von Baghin mukaan Sodankylässä näkee muutamassa päivässä maksimimäärän 35-millistä elokuvaa, jossa on oikeaa valoa eikä vain kuollutta tekniikkaa.  

Suomen elokuvakoulutuksen von Bagh tyrmää tylysti.  

– Se on aivan p...stä, hän kiteyttää.  

– Mutta eihän siellä myöskään opeteta mitään, Kaurismäki nauraa.  

Von Bagh luonnehtii Sodankylän juhlia elokuvakulttuurin vuosittaiseksi syntymäksi. Sen ohjelmisto on jyrkästi vastakkainen sille, mitä ihmisille yleensä esitetään.  

Elokuvajuhlia monesti piinannut kylmä sää ei pelottanut yleisöä tälläkään kertaa. Elokuvat pyörivät koko loppuviikon neljällä valkokankaalla ympäri vuorokauden. Lippuja lunastettiin yli 25 000.   

Lue myös:

    Uusimmat