Mainos

Volvon henkilöautotuotanto Fordille

Ruotsalainen Volvo myy henkilöautoyksikkönsä Fordille 50 miljardilla kruunulla eli 6,5 miljardilla dollarilla. Volvo ilmoitti asiasta aamulla Tukholmassa ja Ford vahvisti asian omalta puoleltaan varhain aamulla Yhdysvalloissa.

Volvo aikoo keskittyä jäljelle jääviin liiketoiminta-alueisiinsa, kuten kuorma- ja linja-autoihin, laivojen moottoreihin sekä lentokone- ja ilmailutarvikkeisiin.

Volvon hallituksen puheenjohtaja Håkan Frisinger sanoi yhtiön tiedotteessa, että ratkaisu vahvistaa Volvon henkilöautotuotannon näkymiä ja sen henkilökunnan asemaa ja samalla koko Volvo-konsernia.

Volvo ja Ford omistavat vastaisuudessa Volvon tavaramerkin. Ford voi käyttää sitä henkilöautoissa, maastoautoissa ja kevyissä kuorma-autoissa. Volvo puolestaan käyttää tavaramerkkiään sille jäävissä tuotteissa entiseen tapaan.

Volvo ilmoitti, että se aikoo vahvistaa asemiaan muissa tuotteissa. Aiemmin tässä kuussa Volvo osti 13 prosentin osuuden ruotsalaisesta kuorma-autojen ja bussien valmistajasta Scaniasta.

Jo eilen lehtitiedot kertoivat, että maailman toiseksi suurin autojenvalmistaja Ford on neuvotellut Volvon kanssa henkilöautotoimintojen ostamisesta.

Volvo on pitänyt puoliaan kiristyvillä automarkkinoilla. Yhtiö on maailman pienin riippumaton autonvalmistaja, jonka viime vuoden myynti on ollut vain noin 400000 ajoneuvoa eli yksi prosenttia maailmanlaajuisista markkinoista.

Volvon markkinaosuus Euroopassa on ollut 1,6 prosenttia ja Fordin 10,1 prosenttia. Yhdysvallat on ollut Volvon suurin markkina-alue 100000 ajoneuvon osuudella ja Ruotsi toiseksi suurin 54000 ajoneuvolla. Volvo vahvisti jo aikaisemmin, että se on käynyt Fordin, italialaisen Fiatin ja amerikkalaisen General Motorsin kanssa neuvotteluja henkilöautotuotantonsa myymisestä tai fuusioimisesta. Volvo yritti rajoja ylittävää fuusiosta ensimmäisen kerran jo kuusi vuotta sitten. Yhtiö pyrki silloin yhdistymään ranskalaisen Renaultin kanssa, mutta hanke kaatui osakkeenomistajien vastustukseen.

Toteutuakseen lopullisesti kauppa Fordin kanssa tarvitsee Volvon osakkeenomistajien hyväksymisen. Fordin henkilöautotehdas Kölnissä ilmoitti eilen siirtävänsä 3500 työntekijää kolmipäiväiseen työviikkoon ensi kuussa ja keskeyttävänsä Fiesta- ja Puma-mallien valmistuksen 8.-19. helmikuuta. Syynä on tehtaan mukaan vähentynyt kysyntä Saksassa, Italiassa ja Espanjassa. Kölnin tehtaalla on kaikkiaan 21000 työntekijää.

Myös Fordin Britanniassa sijaitseva tehdas on ilmoittanut kolmen viikon tuotantoseisokista pääsiäisen aikoihin.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.