Volgan risteily on täyden palvelun venäläisloma

Moskovalaiset Juryginyt nousevat laivaan Moskovassa ja matka pohjoiseen kohti äiti Volgaa alkaa. Eläkkeellä oleva pariskunta käy risteilyllä joka kesä. Moni muukin kolmikantisella runoilija Nikolai Alekseevitsh Nekrasovin mukaan nimetyllä aluksella lomaansa viettävä on kokenut risteilymatkustaja.

- Se tahtoo mennä niin, että joko käyt risteilyllä ainoastaan kerran tai lähdet aina uudestaan, Venäjän suurimpiin risteilyjärjestäjiin kuuluvan Infoflot-laivayhtiön risteilynjohtaja Olga Zaharova sanoo.

Reitille mahtuu paljon nähtävää

Illalla Moskovan matkustajasatamasta liikkeelle lähtenyt laiva on seuraavana päivänä Tverissä. Lounaan jälkeen alkaa opastettu kiertokäynti paikkakunnan kulttuurihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin. Laivalle palataan illalla, ja risteilyn edetessä tutuksi käyvä miellyttävä naisääni kutsuu risteilyvieraat samantien illalliselle.

Joka päivä on vuorossa uusi satama, ja maissa tutustutaan paikkakunnan historiaan, kirkkoihin ja luostareihin. Ohjelmaan sisältyy nykyhistoriaa venäläiseen tapaan niukasti.

- Uusia rakennuksia näkee Moskovassa kyllästymiseen asti. Haluan nähdä risteilyllä nimenomaan historiallisia venäläiskaupunkeja ja vanhaa arkkitehtuuria, Jevgeni Jurygin sanoo.

Jokiristeily on helppo vaihtoehto

Isoisien rakentamien, Neuvostoliiton runtelemien sipulikupolisten kirkkojen historia ja nykytila kiinnostaa myös Irina-vaimoa.

- Toisaalta olisi mielenkiintoa kuulla enemmän myös siitä, mistä nämä paikkakunnat nykyisin elävät, Irina Jurygina miettii.

Juryginyt maksavat yhdeksän päivän risteilystään vajaat tuhat euroa per henki.

- Kallista huviahan tämä on, mutta toisaalta hintaan sisältyy kaikki, Juryginyt miettivät.

Risteilyjen suosio on laskenut Venäjällä viime aikoina, sillä varsinkin nuoret suuntaavaat lomillaan mieluiten ulkomaille. Kysyntää laski myös parin vuoden takainen Bulgaria-matkustajalaivan uppoaminen Volgaan.

Ruokaa, juomaa ja sirkushuveja

Juryginyt ovat pysähtyneet suurimmassa osassa reitin varrella olevista kaupungeista jo aiemmilla risteilyillä. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä Moskovan luoteispuolelta alkavassa, Kaspianmereen laskevassa Euroopan pisimmässä joessa on lukuisia patoja, vesisulkuja sekä esimerkiksi veden alleen hautaamia kyliä ja kirkkoja. Kyseiset maamerkit takaavat maisemien vaihtumisen laivan liikkuessa.

- Vesi rauhoittaa hermoja, ja joka päivä näkee jotain uutta stressittömällä tavalla, Jurygina tiivistää.

Moskovalainen Svetlana Makeeva on risteilyllä äitinsä Lidia Zubarevan kanssa jo ties kuinka monetta kertaa. Tarkoituksena on nauttia yhdessäolosta sekä syödä ja juoda hyvin. Alku- ja jälkiruuan sisältävät runsaat ateriat saavat naisilta kiitosta.

- En tosin syö kaikkea, sillä haluan säilyttää linjani myös risteilyn jälkeen, Makeeva naurahtaa.

Laivalla voi viettää aikaansa myös muun muassa musiikkiesityksiä kuunnellen sekä osallistua ohjattuun toimintaan aamujumpasta askarteluun. Palvelun taso tosin riippuu suuresti matkanjärjestäjästä.

Illan tummuessa on aika laittaa jalalla koreasti laivan kannella.

- Olemme tutustuneet moniin kanssamatkustajiin ja välillä risteilyillä törmää myös vanhoihin tuttuihin, tanssimisesta nauttiva Makeeva kertoo.

Suurin osa Nekrasov-laivan valinneista matkustajista on kuitenkin huomattavasti Makeevaa vanhempia, joten laivadiskokin loppuu jo puoliltaöin ja kannelle laskeutuu hiljaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat