Voiko Ruotsi luopua omasta kruunustaan? "Kesän aikana on tapahtunut melkoinen muutos"

Ruotsalaisten kannatus kruunusta euroon siirtymiselle on kasvanut, kertoo Dagens Nyheter.

Lehden teettämän tutkimuksen mukaan kruunusta euroon siirtymistä kannattavien määrä on noussut toukokuusta 19 prosentista 30 prosenttiin. Euron vastustajat ovat yhä enemmistö, mutta heidän osuutensa on pudonnut 54 prosentista 47 prosenttiin.

Tasan 20 vuotta sitten, 14. syyskuuta 2003, maassa järjestettiin kansanäänestys siitä, tulisiko Ruotsin siirtyä käyttämään kruunun sijasta euroa. Äänestyksessä 56 prosenttia äänesti siirtymistä vastaan ja 42 prosenttia sen puolesta.

"Kesän aikana on tapahtunut melkoinen muutos"

Sen jälkeen "eurokysymys" on Dagens Nyheterin mukaan ruotsalaisessa keskustelussa ollut kuopattu, mutta nyt se on alkanut näyttää elonmerkkejä. Ruotsin kruunu on heikentynyt viimeisen vuoden aikana ja euro sekä dollari ovat tulleet yhä kalliimmiksi. Heikko valuutta heijastuu ruokakauppojen hintalappuihin ja siten myös kansalaisten kauppalaskuihin.

Tämä kehitys näkyy nyt ruotsalaisten asenteissa euroa kohtaan, sanoo tutkimuksen toteuttaneen Ipsos-markkinatutkimuslaitoksen analyytikko Nicklas Källebring Dagens Nyheterille.

– Kesän aikana on tapahtunut melkoinen muutos. Monet huomaavat, että kruunun alhainen arvo vaikuttaa negatiivisesti omaan talouteen.

Ipsos haastatteli noin 1  300:aa täysi-ikäistä elokuun lopulla. Heiltä kysyttiin muun muassa suhtautumista siihen, että kruunu korvattaisiin Ruotsissa eurolla.

Etla: Suomi vajoaa taantumaan, mutta nousee sieltä nopeasti – inflaatio jatkoi nousua elokuussa 1:20
Katso myös: Etla: Suomi vajoaa taantumaan, mutta nousee sieltä nopeasti – inflaatio jatkoi nousua elokuussa

Lue myös:

    Uusimmat