Britit rohmuavat euroja brexitiä odotellessa ja pelkäävät taloutensa romahtavan

EU:n Tusk: Helvetissä varattu oma paikka niille, jotka ajoivat EU-eroa ilman suunnitelmaa 0:47
EU:n Tusk: Helvetissä varattu oma paikka Brexitin ajajille

Uudet luvut viittaavat siihen, että brittiläiset ovat alkaneet varastoida euroja, kun Yhdistyneen Kuningaskunnan ero Euroopan unionista lähestyy, uutisoi Independent. 

Eurojen myynti on kasvanut edellisvuodesta etenkin marras-, joulu- ja tammikuussa.

Brittiläisten lomahalut eivät ole kadonneet brexitin myötä, vaikka he pelkäävät, että punnan arvo laskee, jos Yhdistynyt Kuningaskunta jää ilman sopimusta 29. maaliskuuta.

Post Office Travel Money hoitaa neljänneksen valuutanvaihdoista. Heidän mukaansa kiinnostus euroa kohtaan on kasvanut viime kuukausina huomattavasti.

Marras- ja joulukuussa yritys myi viisi prosenttia enemmän euroja kuin samaan aikaan vuonna 2017, ja kolme prosenttia enemmän kuin tammikuussa vuotta aiemmin.

Vaikka punta on säilynyt joustavana euroon nähden viimeisen vuoden aikana, vuoden 2016 kansanäänestyksen jälkeen tapahtunut romahdus voi uusia. Silloin punnan arvo laski 10 prosenttia muutamassa päivässä.

Verrattuna euroon punta ei ole päässyt viimeisen kahden vuoden aikana tasolle, jolla se oli aikaa ennen brexitiä.

Britit pelkäävät talouden romahtavan

Osasyy Euroopan valuuttojen kasvaviin vaatimuksiin viime kuukausina on huoli siitä, että nykyinen alhaisempi valuuttakurssi laskisi entisestään, jos talous romahtaa 29. maaliskuuta jälkeen.

Euroalueen ulkopuolella lomailijoita ilahduttaa kuitenkin se, että punnan arvo on vahvistunut lähes puolella parhaiten myyvien valuuttojen listalla, Post Office Travel Moneyn mukaan.

Esimerkiksi Turkkiin matkustavat säästävät 98 puntaa vuoden takaiseen tilanteeseen nähden, jos he vaihtavat 500 puntaa Turkissa käytettäviin liiroihin. Islantiin matkustavat saisivat puolestaan 50 punnan koron viime vuoteen verrattuna.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö punnan arvo vaikuttaisi jonkin verran lomavaihtoehtoon tulevina kuukausina. Siksi on tärkeää, että ihmiset tekevät kotitehtävänsä ennen varausta, Andrew Brown, Post Office Travel Moneysta sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat