Mainos

Voiko kansalaisten turvallisuus vaarantua perjantain protestin takia?

Lääkkeitä saa, hoitoon pääsee ja poliisi tulee apuun. Kansalaisten turvallisuus ei siis ole uhattuna perjantain suurmielenosoituksen vuoksi. Tämä käy ilmi MTV Uutisten liitoille tekemästä soittokierroksesta.

Turvallisuuden kannalta keskeisten alojen työntekijöistä mielenilmaukseen voivat osallistua vain vapaalla olevat työntekijät.

Sen sijaan työvuoroissa olevat tekevät työnsä normaalisti pääkaupunkiseudun poliiseja lukuun ottamatta.

Poliisi

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton hallitus päätti tänään, että pääkaupunkiseudulla myös työvuoroissa olevat poliisit voivat osallistuvat mielenilmaukseen.

Mielenilmauksen ulkopuolelle rajataan kuitenkin poliisien osallistuminen siten, että kansalaisten henkeä ja terveyttä ei vaaranneta tai omaisuutta uhata.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen ei osaa arvioida tarkkaa lukumäärää mielenilmaukseen osallistuvista poliiseista.

– Nuppiluku selviää tarkkaan todennäköisesti vasta paikan päällä perjantaina, koska ei kenenkään pakko ole tulla, Suhonen sanoo.

Hätäkeskukset

Hätäkeskuslaitoksen henkilöstö ei ole tämän hetkisen tiedon mukaan osallistumassa perjantain mielenilmaukseen.

– Miltään ammattijärjestöiltä ei ole tullut virastoon ilmoitusta siitä, että Hätäkeskuslaitoksen henkilöstöä osallistuisi perjantaina mahdolliseen mielenilmaukseen työajalla, sanoo Hätäkeskuslaitoksen ohjaus- ja ennakointiosaston johtaja Teemu Lehti.

Lehti kertoo, että Hätäkeskuslaitos on varautunut siihen, ettei kenenkään henki ja terveys vaarannu erityistilanteessakaan.

Pelastustoimi

Myös pelastustoimi toimii suurmielenosoituksesta huolimatta normaalisti. Palomiesliitosta kerrotaan, että mielenilmaukseen osallistuvat ainoastaan vapaalla olevat palomiehet.

– Pelastustoiminta hoidetaan ihan normaalisti eli työvuorossa olevat ovat työvuorossa. Vapaalla olevia jäseniä on kannustettu osallistumaan tähän mielenilmaisuus, kertoo Suomen Palomiesliiton johtaja Kim Nikula.

Käytännössä kukaan ei ole pois työmiehityksestä.

– Kansalaisilla ei ole syytä huolestua. Henkeä ja terveyttä uhkaavin toimenpiteisiin ei olla lähtemässä mukaan ja turvallisuus on taattu myös mielenilmauksen aikana, Nikula täsmentää.

Sairaanhoito

Sairaaloissa hoito on turvattu perjantaina, sillä sairaanhoitajat tekevät työvuorojensa mukaiset työt. Muun muassa sairaanhoitajia edustava Tehy on linjannut, että mielenilmaukseen voivat osallistua vain vapaalla olevat hoitajat.

– Edelleen kehotamme jäseniämme osallistumaan mielenilmaukseen, mutta työajan ulkopuolella. Emme lähde mihinkään työtaistelutoimenpiteeseen, että tämä on puhdas mielenosoitus, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer puolestaan ilmoittaa, että mielenilmaisuun voivat pääsääntöisesti osallistua vapaalla olevat työntekijät.

Työsuhteessa olevat superilaiset voivat osallistua mielenilmaukseen työaikana ottaen huomioon ettei potilasturvallisuus vaarannu.

Apteekit

Perjantain suurmielenosoitus ei vaikuta myöskään lääkkeiden saantiin apteekeista. Apteekkariliiton mukaan mielenosoitus ei sulje apteekkeja, vaikka osa henkilökunnasta osallistuisi protestiin.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo, että apteekkarit pyrkivät pitämään apteekit auki normaalisti.

– Lääkkeitä saa perjantainakin. Jos laajemmin henkilökunta osallistuu mielenilmaukseen, voi olla vähän normaalia enemmän ruuhkaa. Tämän hetken tietojen mukana normaalilla kuviolla mennään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.