Mainos

VM: Talouskehitys voi hidastua odotettua enemmän

Ministeriö ei vielä kuitenkaan muuta syksyn suhdannekatsauksen ennustetta, joka oli 3,3 prosenttia. Työllisten määrän arvioidaan kasvavan tänä vuonna 50 000 hengellä.

Kokonaistuotannon kasvu on valtiovarainministeriön mukaan hidastumassa. Ensi vuoden talouskehitys voi muodostua arvioitua heikommaksi. Näkymien heikkeneminen johtuu tänään julkistetussa suhdannekatsauksessa kansainvälisen talouden kehityksestä.

Ministeriö ei vielä muuttanut syyskuussa julkaistun suhdannekatsauksen ennustetta. Kansantalousosasto ennakoi silloin bruttokansantuotteen kasvun hidastuvan ensi vuonna 3,3 prosenttiin.

Talouden korkeasuhdanne on valtiovarainministeriön suhdannekatsauksen mukaan tasaantumassa. Kokonaistuotanto kasvoi vielä syksyllä kuitenkin odotusten mukaisesti. Koko vuoden kasvu on lähellä syyskuussa ennustettua 4,4 prosenttia.

Valtiovarainministeriö varoitti inflaatiopaineiden kasvusta. Kustannus- ja hintapaineet ovat voimistumassa syksyn ennustetta enemmän. Kuluttajahintojen nousuvauhti voi vuodenvaihteen tienoilla kohota tilapäisesti jo yli 3 prosenttiin.

Suhdannekuvan arviointia vaikeuttavat kansainvälisen talouden kasvaneet epävarmuudet sekä rahoitusmarkkinoilla vallitseva epävakaus ja luottamuspula. Kansantalousosaston mukaan vaikutusten tarkempi arviointi on ennusteen kannalta vielä ennenaikaista.

Miten kauan korkeasuhdanne kestää ja miten voimakkaana kansainvälisen talouden heikkeneminen tuntuu kokonaistuotannon kasvussa on vielä vaikea arvioida. Varautuminen ennustettua heikompaan kehitykseen on kuitenkin perusteltua, totesi valtiovarainministeriö.

Viennin taso pysyy korkeana

Suomen kasvu on edelleen vahvaa. Useilla toimialoilla aktiviteetti pysyy kasvuvauhdin hidastumisesta huolimatta korkealla vielä ensi vuoden alkukuukausina. Viennin kasvu vaimentui alkuvuonna 6 prosenttiin. Tavaraviennin korkean tason arvioidaan säilyvän ensi vuoden alkukuukaudet.

Kotimarkkinat vetävät katsauksen mukaan hyvin ja rakentaminen jatkuu tuotantomahdollisuuksien ylärajalla. Asuinrakentamisen jo alkaneen vaimenemisen korvaa muun rakentamisen vilkkaus. Palveluiden kysyntä jatkuu hyvänä, mutta metsäteollisuuden vaikeudet hidastavat teollisuustuotannon kasvua.

Maailmankaupan kasvu näyttää jatkuvan ripeänä myös ensi vuonna. Kotimaantalouden epävarmuutta lisäävät korkeat raaka-aineiden hinnat, vielä avoimet palkkasopimukset sekä erityisesti metsäteollisuuden raaka-ainehuolto ja tuotantokapasiteetin supistukset.

Palkansaajien ansiotasoindeksi kohoaa katsauksen mukaan tänä vuonna. Kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot kasvavat viimevuotista nopeammin, keskimäärin hieman yli 3 prosenttia eli saman verran kuin viime vuonna.

Uusien palkkaratkaisujen ja eräiden kertaluonteisten erien ajoittumisen vuoksi ansiotason nousuvauhti kohoaa vuoden lopulla yli 5 prosenttiin. Ensi vuonna palkkojen nousu ylittää syksyllä arvioidun linjan runsaat puoli prosenttiyksikköä, ennakoi VM.

Työllisten määrä kasvaa

Työllisten määrä lisääntyy valtiovarainministeriön mukaan tänä vuonna noin 50 000 henkeä, mikä on hieman alkusyksystä ennustettua enemmän.

Tammi-marraskuussa työllisten määrä kohosi 2 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste nousi vuoden lopulla 70 prosenttiin.

Hyvä kehitys on suhdannekatsauksen mukaan jatkunut erityisesti yksityisissä palveluissa ja rakentamisessa. Avoimena olevien työpaikkojen määrä on jatkanut kasvua. Samaan aikaan työvoiman saatavuusongelmat ovat pahentuneet.

Kolmannella vuosineljänneksellä avoimia työpaikkoja oli 49 000 eli kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin. Ulkomaisten työntekijöiden määrä on kasvussa, mutta se on vielä kansainvälisesti verrattuna vähäinen.

Työvoiman tarjonta lisääntyy suhdannekatsauksen perusteella edelleen merkittävästi. Marraskuussa työikäinen väestö kohosi 20 000 henkeä suuremmaksi kuin vuosi sitten. Työvoiman tarjonta kasvoi samaan aikaan 30 000 hengellä.

Työttömyysasteen aleneminen onkin pysähtynyt syksyn aikana 6,8 prosenttiin, hieman ennustettua korkeammalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.