Reuters: Vladimir Putin osallistui keskiyön pääsiäismessuun Moskovassa – nämä olivat presidentin ainoat sanat tilaisuuden aikana

Tilaisuutta johti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui keskiyön ortodoksiseen pääsiäismessuun Moskovassa. Tilaisuutta johti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill. Venäjän ortodoksinen kirkko on tukenut presidenttiä vahvasti Putinin kutsumassa ”sotilaallisessa erikoisoperaatiossa" Ukrainassa.

Messussa otetuissa kuvissa ja videoissa näkyy kuinka presidentti piteli tilaisuudessa kädessään punaista kynttilää. Putin teki messun aikana ristin merkin useita kertoja.

Reutersin mukaan Putin lausui muiden seurakuntalaisten kanssa messun aikana sanat "totisesti Hän on ylösnoussut". Muuten presidentti ei puhunut messun aikana.

Keskiyön pääsiäismessuun osallistui myös Moskovan pormestari Sergei Sobjanin. Kuvamateriaali on uutistoimisto Reutersin välittämää. MTV Uutiset ei ole pystynyt varmentamaan kuvamateriaalin kuvauspaikkaa tai -aikaa.

 Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen lehtori Panu Moilanen arvioi videota aiemmin epäaidoksi STT:lle. Nyt hän kuitenkin arvioi julkaistun lisämateriaalin perusteella, että Putin onkin ollut paikalla jumalanpalveluksessa.

Esimerkiksi uutistoimisto AP kertoo, että uutistoimiston valokuvaaja oli paikalla kirkossa ja otti Putinista kuvia. Myös uutistoimistot Reuters ja AFP ovat julkaisseet kuvia jumalanpalveluksesta.

– Uuden kuvamateriaalin perusteella saatan olla itseni kanssa eri mieltä. Kyllä tämän perusteella on todennäköisempää, että Putin on ollut siellä kuin että hän ei olisi ollut, Moilanen sanoi maanantai-iltana STT:lle.

Moilanen sanoo perustaneensa aiemman arvionsa etenkin videon editointiin, jota hän pitää epäjohdonmukaisena.

– Putin esimerkiksi katoaa hetkeksi videolla ja häntä ei näytetä yhtä aikaa jumalanpalveluksen kanssa, hän sanoo.

Hänen mukaansa video on voitu esimerkiksi vahingossa tai tarkoituksella leikata niin, että se näyttää epäaidolta.

Artikkelia päivitetty 24.4.2022 kello 14.37 tiedolla siitä, ettei MTV Uutiset ole pystynyt varmentamaan kuvamateriaalin kuvauspaikkaa tai -aikaa.

Juttua on päivitetty 25.4.2022 kello 16.55 STT:n haastatteleman asiantuntijan tiedolla siitä, että video oli epäaito.

Artikkelia päivitetty 25.4.2022 kello 21.35. STT:n haastattelema asiantuntija arvioi julkaistun lisämateriaalin perusteella, että Putin onkin ollut paikalla jumalanpalveluksessa.

Lue myös:

    Uusimmat