Asiantuntija: Putin saattoikin olla paikalla ortodoksikirkon jumalanpalveluksessa – arvioi videon presidentistä aiemmin "selvästi epäaidoksi"

Venäjän presidentti Vladimir Putinista julkaistiin viime viikonloppuna video, jossa hän näytti osallistuvan ortodoksisen kirkon pääsiäisjumalanpalvelukseen Moskovassa.

Videon aitoutta on epäilty sen julkaisun jälkeen laajalti.

Myös Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen lehtori Panu Moilanen arvioi videota aiemmin epäaidoksi STT:lle. Nyt hän kuitenkin arvioi julkaistun lisämateriaalin perusteella, että Putin onkin ollut paikalla jumalanpalveluksessa.

Esimerkiksi uutistoimisto AP kertoo, että uutistoimiston valokuvaaja oli paikalla kirkossa ja otti Putinista kuvia. Myös uutistoimistot Reuters ja AFP ovat julkaisseet kuvia jumalanpalveluksesta.

–  Uuden kuvamateriaalin perusteella saatan olla itseni kanssa eri mieltä. Kyllä tämän perusteella on todennäköisempää, että Putin on ollut siellä kuin että hän ei olisi ollut, Moilanen sanoi maanantai-iltana STT:lle.

0:53
Tämän uutistoimisto Reutersin välittämän videon aitous on herättänyt epäilyjä sen julkaisun jälkeen.

Moilanen sanoo perustaneensa aiemman arvionsa etenkin videon editointiin, jota hän pitää epäjohdonmukaisena.

–  Putin esimerkiksi katoaa hetkeksi videolla ja häntä ei näytetä yhtä aikaa jumalanpalveluksen kanssa, hän sanoo.

Hänen mukaansa video on voitu esimerkiksi vahingossa tai tarkoituksella leikata niin, että se näyttää epäaidolta.

Hallinto hakee kirkon siunausta sodalleen

Putinin esiintyminen kirkon tapahtumissa virallisilla videoilla ei ole Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Elina Kahlan mukaan epätavallista. Tavoitteena on näyttää valtion ja kirkollisen vallan toimivan yhdessä ja yhteisymmärryksessä.

–  Kirkkoa käytetään Venäjällä myös Ukrainan sodan oikeuttamiseen. Kirkko pitää yllä viestiä, että sodassa on kyse Venäjän perinnön säilyttämisestä. Ukraina nähdään osana venäläistä maailmaa, Kahla sanoo.

–  Tähän on tuotu suorastaan pyhän sodan ulottuvuuksia.

Pääsiäinen on Kahlan mukaan ortodoksien tärkein juhla, joten on loogista näyttää Putinin osallistuvan pääsiäisjumalanpalvelukseen.

Jyväskylän yliopiston Moilasen mukaan videon tarkoituksena on myös näyttää venäläisille Putinin olevan terve ja toteuttavansa edustustehtäviään normaalisti.

–  Venäjän hallintovalta koostuu kolmesta tukipilarista – Putinista, ortodoksisesta kirkosta ja sotilaallisesta mahdista. Tällä videolla voitiin näyttää kansalle kahden näistä toimintaa ja elinvoimaisuutta, Moilanen sanoo.

Kahlan mukaan videon tavoitteena tuskin on Putinin elinvoimaisuuden esittely.

–  Venäjän valtionjohtajat esiintyvät televisiossa jo valmiiksi lähes päivittäin, kuka tahansa voi käydä katsomassa niitä. Ei siellä ole pohjoiskoreamaista tilannetta, joissa johtohenkilö voi kadota julkisuudesta kuukausiksi.

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan 25.4.2022 kello 21.24. STT:n haastattelema asiantuntija piti videota Putinista jumalanpalveluksessa aikaisemmin epäaitona. Uuden kuvamateriaalin valossa hän kuitenkin arvioi, että Putin saattoi olla jumalanpalveluksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja