Virushepatiitit tappavat enemmän kuin AIDS, malaria tai tuberkuloosi – vain viisi prosenttia tietää edes sairastuneensa

Virusperäiset maksatulehdukset eli hepatiitit aiheuttavat vuosittain jopa 1,3 miljoonan ihmisen kuoleman, WHO:n tuore raportti osoittaa. Harva edes tietää sairastuneensa.

Näin käy, vaikka monien virushepatiittien hoito on merkittävästi parantunut viime vuosina.

Vuonna 2016 tuberkuloosiin kuoli 1,2 miljoonaa, malariaan 720 000 ja HI-virukseen ja AIDSiin miljoona ihmistä. Virushepatiittien aiheuttamat 1,3 miljoonaa kuolemaa johtuivat A, B, C, ja D-hepatiittien lisäksi muun muassa virusperäisistä munuaissyövistä ja maksakirrooseista.

Asiantuntijat pitävät tilannetta erittäin huonona, mutta eivät yllättävänä, sillä vain viisi prosenttia virushepatiitteja sairastavista edes tietää sairastuneensa. Tämän takia he eivät saa hoitoa ja voivat tietämättään levittää sairauttaan.

Olisi tärkeää saada nykyistä suurempi osa ihmisistä hepatiittitestien piiriin ja diagnosoitua, sillä virushepatiittien hoito sinänsä on parantunut merkittävästi viime vuosina.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Näin suojaat haavat kunnolla laastarilla

Katso videolta pari hyvää kikkaa laastarin käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat