Mainos

Virtuaalilukio Tyrnävälle

Kaksi pohjoispohjalaista kuntaa, Tyrnävä ja Ylikiiminki, eivät saaneet lupaa oman lukion perustamiseen. Tästä ei lannistuttu, vaan saatiin virike virtuaalilukion perustamiselle. Tänä syksynä aloitettu hanke on ainutlaatuinen Suomessa. Myös Euroopassa se on herättänyt kiinnostusta.

Kyse on perinteisestä päiväkoulusta, jossa opiskelu hoituu etäopetuksen avulla oppilaan kotipaikkakunnalla. Keskeinen syy virtuaalilukion perustamiseen olivat oppilaiden pitkiksi venyneet koulupäivät ja -matkat Ouluun ja Muhokselle. Tärkein opetusmuoto virtuaalilukiossa on videoluento.

Hanke on ainutlaatuinen myös eurooppalaisen mittapuun mukaan. Tämä kävi ilmi, kun sitä esiteltiin viime kesänä Kreikassa alan konferenssissa, kertoo erikoistutkija Tuulikki Viitala Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta.
Opiskeluun osallistuu yhteensä 21 ohjatusta, mutta itsenäisestä opiskelusta kiinnostunutta nuorta. He ovat peruskoulunsa päättäneitä. Joukossa on myös yksi aikuisopiskelija.

Tähtääminen ylioppilaskirjoituksiin hidastaa kehittämistä

-Sekä opettajat että opiskelijat ovat olleet innostuneita uudesta lukiomuodosta, Viitala kertoo.
Lukio on tarkoitus suorittaa normaalin päivälukion tapaan kolmessa vuodessa luokattomana lukiona. Hankkeeseen kuuluu myös kolmivuotinen tutkimushanke, johon sisältyy yliopistollisia pro gradu- ja lisensiaattitöitä. Osa tutkimuksesta on kehittämistutkimusta.
-Tarkoitus on, että hanketta pystytään koko ajan myös parantamaan, Viitala korostaa.

Viitala kiittää opiskelijoita hyvin yhteistyöhaluisiksi. Perinteinen tähtääminen ylioppilaskirjoituksiin hidastaa Viitalan mukaan kuitenkin aika paljon hankkeen kehittämistä.
Suora kontakti opettajiin säilyy viikottaisella lähiopetuspäivällä, joka pidetään Oulun lyseossa. Muita yhteistyölukioita ovat Oulun normaalikoulu ja iltalukio sekä Muhoksen lukio. Hallinnollisesti virtuaalilukio kuuluu Oulun lyseon lukioon.
Opiskelijoilla on myös "tuki-ihminen" kotipaikkakunnallaan. Sekä Tyrnävällä että Ylikiimingissä kunta on järjestänyt omat tilat opiskelua varten. Kursseja voidaan suorittaa myös muun muassa kansalaisopistossa ja avoimessa yliopistossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.