Virtsatestit lopetettiin kuukaudeksi vankiloissa koronan takia – testauksen jatkuttua useat vangit kärähtivät päihteistä: "Vankeja on siirretty suljettuihin laitoksiin"

Suomessa vähennetään lyhytaikaisten vankien määrää koronan vuoksi 4:15
Korona iskee myös Suomen vankeinhoitojärjestelmään, katso videolta miten.

Suomen vankiloissa tehdään päivittäin virtsatestejä vangeille, jos on epäilys, että nämä ovat käyttäneet päihteitä. Koronaviruksen takia virtsatesteistä luovuttiin ainakin osassa vankiloista maaliskuussa, mutta seurauksena oli, että joissakin laitoksissa vangit alkoivat olla melko sekaisin.

Virtsatestejä jätettiin tekemättä ainakin osassa avovankiloista noin kuukauden ajaksi. Sen seurauksena muutamissa avovankiloissa kärähti testausten jatkuttua useampia vankeja päihteidenkäytöstä.

– Ainakin parista avovankilasta on siirretty vankeja suljettuihin laitoksiin alkoholin käytön vuoksi. Vaikea sanoa, onko näitä kiinnijäämisiä tullut enemmän korona-aikaan kuin normaalisti. Voi olla, että ne nyt vain korostuvat, koska kaikkiin vankien siirtoihin kiinnitetään enemmän huomiota, Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti kertoo.

Siirtoja suljettuun vankilaan

MTV Uutisten tietojen mukaan Käyrän avovankilassa Varsinais-Suomessa havaittiin useita vankeja "sekavassa kunnossa" sen jälkeen, kun virtsatestit lopetettiin.

Kun testejä alettiin tehdä uudestaan noin kuukauden tauon jälkeen, useampi vanki kärähti päihteistä ja muutamia siirrettiin tämän seurauksena suljettuun laitokseen.

– Risestä tuli ohje, jonka mukaan virtsatestejä ei tehty noin neljään viikkoon. Pari viikkoa sitten tuli ohje, että nyt voidaan testata taas. Kun aloitimme testit uudestaan, viisi vankia jäi kiinni päihteistä. Kahdeksalla oli jotain ongelmista testissä ja neljä vankia siirrettiin testituloksen takia suljettuun laitokseen, Käyrän vankilan johtaja Vesa Mäkinen kertoo.

Yksi Käyrän vangeista lähti karkuun, kun hän kuuli, että virtsatestit aloitetaan taas.

– Häntä epäillään luvattomasta poistumisesta. Vankia ei ole vielä tavoitettu.

Aina rangaistaan

Käyrän vankilassa on 80 vankipaikkaa ja normaalisti virtsatestejä tehdään jopa päivittäin. Niillä testataan huumeiden- ja alkoholinkäyttöä. Testit ovat käytössä kaikissa Suomen vankiloissa.

– Jos vanki jää kiinni päihteistä, se tarkoittaa aina rangaistusta. Päärangaistus on siirtyminen takaisin suljettuun laitokseen, Mäkinen sanoo.

Kaikkia päihteistä kiinnijääneitä vankeja ei kuitenkaan siirretä automaattisesti suljettuun vankilaan, vaan rangaistus voi olla myös muunlainen.

Käyrän vankilassa vangit käyvät normaalisti päivisin töissä tai opiskelemassa. Useat vangit hoitavat työkseen Metsähallituksen kansallispuistoja Turussa. Nyt työnteko ei ole mahdollista koronan takia.

– Vankilassa on järjestetty sijaistoimintaa, mutta koronarajoitukset ovat näkyneet hermostuneisuutena vankien keskuudessa. Päihde- ja mielenterveysongelmat ovat suuria vankien keskuudessa ja ne korostuvat tässä koronatilanteessa. Tätä samaa levottomuutta on näkynyt myös muissa avovankiloissa, Mäkinen tietää.

– Vangit ymmärtävät sen, että tämä tehdään heidän terveyttään ajatellen, mutta samalla tavalla se kiristää heidän hermojaan kuten muidenkin ihmisten.

Lue myös:

    Uusimmat