Mainos

Virtsasta tehtiin vettä ja lannoitetta aurinkovoimalla – sitten siitä valmistetaan olutta

Belgialaiset tiedemiehet ovat keksineet laitteen, joka erottelee virtsan juomavedeksi ja lannoitusaineeksi. Laite on vieläpä ympäristöystävällinen, sillä se käyttää aurinkoenergiaa. Keksinnöstä toivotaan helpotusta kehitysmaiden ja syrjäisten alueiden vesipulaan. 

Gentin yliopiston keksinnössä virtsa kerätään suureen säiliöön, lämmitetään aurinkoenergialla toimivassa kattilassa ja johdetaan sen jälkeen suodattimeen, jossa se jaotellaan vedeksi ja ravinteiksi kuten kaliumiksi, typeksi ja fosforiksi.

Laitetta testattiin vastikään Gentissä järjestetyillä kymmenpäiväisillä musiikkifestivaaleilla, jossa juhlijoiden virtsasta eroteltiin 1000 litraa vettä. 

Tutkijaryhmän tavoitteena on rakentaa ensistä suurempia laitteita käytettäväksi muun muassa urheilutapahtumissa ja lentokentillä, mutta myös kehitysmaissa, missä on pulaa sekä juomavedestä että lannoitteista. 

Kuten aikaisemmissakin tutkijaryhmän testauksissa, myös tämänkertainen erä puhdistettua vettä pääsee hyötykäyttöön: siitä tehdään yhtä Belgian tunnetuimmista tuotteista – olutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.