Virtaava vodka ja muita mielikuvia Venäjästä

Jokaisella suomalaisella lienee jonkinlainen käsitys naapurimaastamme Venäjästä. Lue, millaisia venäläiset todellisuudessa ovat ja miten he käyttäytyvät erilaisissa tilanteissa.

Teitittely

Venäjällä kuuluu teititellä alkuun kaikilla tasoilla ja kaikkien kanssa. Sinutella voi korkeintaan pikkulasta, tosin silloinkin on todennäköistä, että hän teitittelee takaisin.

Kun ihmiset tutustuvat toisiinsa paremmin, he tekevät sinunkaupat selvästi sopimalla.

Kyläilykulttuuri

Venäjällä on vahva kyläilykulttuuri, ja myös naapurit tuntevat toisensa. Ihmiset eivät ota paineita siitä, ettei tapaamista ole sovittu viikkoja etukäteen. Yllätysvieras kutsutaan lämpimästi sisään ja isäntäväki pitää itsestään selvänä, että vieras jää syömään.

Fyysinen kontakti

Käsikynkässä kävelevä naiskaksikko on Venäjällä tavallinen näky. Myös miehet ottavat toisiinsa fyysistä kontaktia. Hyvät tutut voivat vaihtaa poskisuudelmat, jolloin hipaistaan poskia huulilla kolme kertaa.

Virallisissa yhteyksissä pätee yksi poikkeus. Jos nainen menee miehen kanssa esimerkiksi neuvotteluun, miehet kättelevät keskenään, mutta ainoastaan nyökkäävät naiselle. Tätä ei pidä ihmetellä.

Taikausko

Venäläiset ovat erittäin fatalistista kansaa. Taikausko ja kohtaloon uskominen kulkevat vahvasti ihmisten elämässä mukana.

Taikausko tulee esiin kummallisissa tilanteissa: Näin ei voida toimia, koska… Venäläisessä uuden vuoden vietossa kohtalon käänteitä arvuutellaan muun maussa teenlehdistä ja kahvinpavuista. Tsaarin aikana spiritistipiirit olivat erittäin suosittuja.

Häveliäisyys

Siinä missä suomalainen kailottaa kovalla äänellä vessahädästään ja sen laadusta, venäläinen ei ilkeä lausua ääneen edes vesiklosetin nimeä. Ruumiintoimintoja, mukaan lukien seksuaalisuus, ei missään tapauksessa käsitellä julkisesti.

Kun kysyt ravintolassa, missä voit pestä kätesi, asianomainen tietää välittömästi mistä on kyse. Hän ohjaa sinut huomiota herättämättä lähimpään vessaan.

Turisti maksaa enemmän

Turisti joutuu pulittamaan kulttuuriaktiviteeteista, kuten elokuvissa, teatterissa ja museoissa käynnistä kymmenkertaisen hinnan paikallisiin verrattuna. Venäjälle on annettu käytännöstä kritiikkiä.

Maa perustelee hinnoittelua tuloeroilla. Perusvenäläisen keskivertotulot ovat länsimaista turistia huomattavasti alhaisemmat.

Vodka osana bisnesneuvotteluja

Venäläinen haluaa tehdä kauppaa luottamuksellisen henkilön kanssa. Se ei hoidu pelkällä sähköpostilla, vaan vaatii saunaillan. Saunan lauteilla, rennossa illanvietossa tutustutaan ihmisinä, ei vain kauppakumppaneina.

Siitä voi olla varma, että saunaillassa on tarjolla vodkaa. Naisen vetämiä reippaita kännejä pidetään Venäjällä sivistymättömänä käytöksenä, joten naisille sallitaan juomattomuus. Mies voi kieltäytyä tarjoilusta kahdessa tapauksessa: mikäli hän on huippu-urheilija tai absolutisti.

Asiantuntija: kulttuurisihteeri Merja Jokela Suomi-Venäjä-Seurasta

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja