Mainos

Virossa vouchereita myös ulkomaalaisille

Viron valtion kansalaisilleen myöntämät yksityistämisvoucherit on tällä viikolla noteerattu ensimmäistä kertaa Tallinnan pörssissä. Nyt myös ulkomaalaiset voivat ostaa vouchereita ja päästä siten omistajiksi aiemmin vain virolaisille tarkoitettuun omaisuuteen.

Virolaisille on jaettu maan itsenäistymisen jälkeen 16 miljardin kruunun eli yli kuuden miljardin markan edestä yksityistämisvouchereita.

Näitä kuponkeja kukin virolainen on saanut työvuosiensa mukaan - työvuosiksi on katsottu myös esimerkiksi vankileireillä mielipiteittein vuoksi vietetty aika. Lisäksi lapsista on saanut lisävouchereita.

Arviolta kahdeksasosa vouchereista on käytetty asuntojen yksityistämiseen. Voucherit olivat pelissä myös talven asuntoskandaalissa, kun monet poliitikot ja virkamiehet käyttivät suhteitaan ja muuttivat vuokralaisiksi Tallinnan vanhaan kaupunkiin ja yksityistivät vouchereille asunnot pilkkahinnalla.

Pilkkahinnalla siksi, että kuponkien markkina-arvo on ollut kevääseen saakka vain parikymentä prosenttia niiden nimellishinnasta. Markkinahinta on kuitenkin viime kuukausina noussut ja hintojen uskotaan jonkun verran kohoavan nyt kun niitä voi ostaa pörssistä.

Juuri pörssiin rekisteröityjä yksityistämisvouchereita voivat ostaa myös ulkomaalaiset - näin ulkomaalaiset voivat hankkia vouchereiden avulla osuuksia niistä valtionyhtiöistä, jotka yksityistetään vain vouchereiden avulla.
(MTV3/Pertti Nyberg)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.