Mainos

Viron uusi parlamentti avausistunnossa tänään

Viron parlamentin enemmistöstä koostuva kolmen puolueen liitto on allekirjoittanut hallitusohjelman, jossa luvataan veronalennuksia ja perhetukia.

Presidentti voi nimittää hallituksen muodostajan vasta sen jälkeen, kun uusi parlamentti on tänään kokoontunut avausistuntoonsa. Viron parlamentti kokoontuu tänään vaalien jälkeiseen avausistuntoonsa. Vaikka suurimman puolueen asema on nyt Viron keskustapuolueella, niukka enemmistö uudessa parlamentissa on niin sanotulla kolmiliitolla. Liitto koostuu oikeistolaisista Uudistuspuolueesta ja Isänmaaliitosta sekä keskusta-oikeistolaisesta Maltilliset-ryhmästä. Parlamentin 101 paikasta kolmiliitolla on niukasti yli puolet eli 53 paikkaa.

Vaikka presidentti nimittää tulevan hallituksen muodostajan, kolmiliitto on jo tehnyt hallitusohjelman ja nimennyt ministeriehdokkaat. Pääministerin paikalle pyrkii Isänmaaliiton Mart Laar, ulkoministeriksi Maltillisten Toomas Hendrik Ilves ja valtiovarainministeriksi Uudistuspuolueen Siim Kallas. Hallitusohjelmassa luvataan vähentää autoverotusta, yritysveroja sekä maksaa lapsiperheille lisätukia. Vaikka lupaukset maksavat ja Viron taloudessa menee huonosti, kolmiliitto ei aio nostaa tuloveroja ja budjettikin luvataan pitää tasapainossa. Kolmiliiton kansanedustajien puolueuskollisuusnähdään tänään parlamentin äänestyksissä, kun parlamentin puhemiehet valitaan. Perinteisesti kansanedustajat ovat äänestäneet omapäisesti, mikä voi tehdä kolmiliitonkin hallituksesta haavoittuvan.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.