Mainos

Viron passikäytännöstä ei vieläkään yksimielisyyttä

Viime viikkoinen selkkaus Viroon matkustavien suomalaisten passivaatimuksista on yhä ratkaisematta.

Viron rajavartiolaitos suosittelee Suomen kansalaisia hankkimaan passin lapsilleen hankaluuksien välttämiseksi. Myös Suomen viranomaiset toivovat, että 7-15-vuotiaille Viroon matkustaville lapsille hankitaan passi.

Viikonlopun aikana Viron tulliviranomaiset päästivät suomalaisia lapsia takaisin kotiin, vaikka heillä ei omaa matkustuslupaa olisikaan ollut.

Vielä viikonloppuna rajavartiolaitoksesta ilmoitettiin Tallinnan Suomen-suurlähetystöön, että passikäytännön muuttumiseen on tullut kuukauden siirtymäaika. Viron ulkoministeriö ei ole kuitenkaan vahvistanut siirtymäaikaa.

Lapsen kuva kynnyskysymys

Mieliä kuohuttanut sotku alkoi viime torstaina, kun Viron rajavartiolaitos ilmoitti yllättäen alkavansa toteuttaa jo vuoden 2000 alussa voimaantullutta valtionrajalakia ja sen 112. pykälää.

Sen mukaan ulkomaalaiset 7-15-vuotiaat lapset voivat matkustaa Viroon ja sieltä takaisin, jos heillä on oma passi tai heidät on kirjattu vanhempiensa passiin.

Kynnyskysymys on, että vanhemman passissa pitäisi olla myös lasten kuvat, mutta Suomen lainsäädännön mukaan tämä ei ole mahdollista.

Etenkin Helsingin Pasilan poliisilaitos ruuhkautui viikonloppuna, kun vasta tiedon saaneet perheet lähtivät hankkimaan jälkikasvulleen pikapasseja. Pasilassa matkustusluvan hankki lauantain ja sunnuntain aikana lähes 50 henkilöä, kun normaalimäärä on alle 10.

Kahdenlaista tietoa

Sekä ulkoministeriössä että Helsingin passintarkastusosastolla ollaan yhä ymmällään. Passintarkastusosaston päällikkö Janne Piiroinen oli viikonloppuna useaan kertaan yhteydessä Viron tulliviranomaisiin ja Tallinnan lähetystöön.

Hänen saamansa tiedot vaihtelivat. Ensimmäisen tiedon perusteella passipakolle olisi kuukauden siirtymäaika, toisen mukaan se tulisi käyttöön "asteittain".

-Sitä en tiedä, mitä se asteittain suomeksi tarkoittaa, Piiroinen sanoo hämmentyneenä.

Piiroinen myöntää, että on asiasta annetun tiedon ristiriitaisuus on kiusallista.

-Erikoista on myös se, että laki tuli voimaan 1.1.2000 mutta se otettiin käyttöön nyt aivan yllättäen, Piiroinen sanoo.

Lupa molemmilta vanhemmilta


Vaikka Viron viranomaiset ovatkin sallineet suomalaislasten palata maahan ilman passia, Piiroinen painottaa, ettei matkalle kannata lähteä ilman asianmukaista asiakirjaa.

-Jos nyt on lähdössä matkalle, passi kannattaa hankkia jo oman paikkakunnan poliisista. Pikapassin saa vuorokauden sisällä, tarvittaessa nopeamminkin, Piiroinen kertoo.

Piiroinen huomauttaa, että lasta koskevaa passia varten on valokuvan lisäksi saatava suostumus molemmilta vanhemmilta. Jos toinen vanhemmista ei olekaan mukana, suostumuksen voi osoittaa valtakirjalla tai puhelimitse, Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan.

Pikapassin hinta on 45 euroa ja se myönnetään korkeintaan vuodeksi.

Viron kannanottoa odotetaan

Ulkoministeriön passi- ja viisumiasioista vastaavan yksikön päällikkö Juhani Niemelä kertoi maanantaina, että ministeriössä odotetaan yhä virallista noottia lain täytäntöönpanosta Viron ulkoministeriöstä.

STT:n maanantaina tavoittama Viron ulkoministeriön tiedottaja Tiina Maiberg vahvisti, että valtionrajalaki on ollut voimassa jo kaksi vuotta. Niemelän mukaan ministeriössä ei tiedetty mitään lain täytäntöönpanosta ennen torstaita.

-Kyllä päätös tuli meille täytenä yllätyksenä. Etsimme kissojen ja koirien kanssa, mutta mitään tiedotetta ei meille ollut etukäteen tullut, Niemelä sanoi.

Niemelän mukaan Viron rajavartiolaitos on tiedottanut paljon puhutusta siirtymäajasta Suomen-lähetystölle vain puhelimitse.

-Mustaa valkoisella ei ole, hän muistuttaa. Jotta lapset voisivat jatkossa matkustaa Viroon vanhempiensa passiin merkittyinä, passilakia pitäisi muuttaa. Niemelän mukaan lain muutostyön onkin vireillä.

-Sitä tarkistettaessa voi tulla kyseeseen lapsen kuvan liittämisasia, Niemelä lisää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.