Viron kevennetty alkoholiverotus ei saanutkaan suomalaisia ryntäämään Tallinnaan – Latviassa olutsalkku yhä lähes puolet halvempi

Odotusten vastaisesti suomalaiset eivät rynnänneen Viroon halvemman alkoholin perässä.

Eilen maanantaina voimaan astunut Viron kevennetty alkoholivero näyttää jääneen tussahdukseksi.

Kuten Viron johtava päivälehti Postimeeskin kertoo tänään jutussaan, veroale jätti suomalaiset kylmiksi. Odotettua asiakasryntäystä ei tullut.

Osassa Tallinnan viinakaupoista oli eilen aivan yhtä apaattinen ellei jopa apaattisempi tunnelma kuin on ollut viimeiset pari vuotta eli siitä lähtien kun Viro alkoi ruuvata alkoholiveroaan rankasti ylöspäin.

Eilisellä veronkevennyksellä kelloa yritetään kääntää takaisin päin ja houkutella Viroon takaisin sekä omanmaalaiset että suomalaiset alkoholituristit.

Hyllyt tyhjinä ruokamarketeissa

Sekaannusta Tallinnassa aiheutti eilen sekin, että useissa isoissa ruokamarketeissakin alkoholihyllyt ja lavat ammottivat tyhjinä.

Esimerkiksi Sikupillin Prismassa ei ollut illansuussa myynnissä ainuttakaan lonkerosalkkua ja olutsalkkujakin oli vain pari. Halvimmat viinapullot olivat niin ikään vähissä.

Uusien hintalappujen vaihtaminen on yhä kesken. Samalla myymälät ovat vasta toipumassa kesäkuussa voimaan astuneesta laista, joka määrää alkoholijuomat kaupoissa piiloon erillisten seinien taakse.

Osassa Tallinnan myymälöistä, kuten Liviko Storeissa, puolestaan myydään vanhoja kalliimmalla ostettuja alkoholivarastoja loppuun, ennen kuin ryhdytään myymään uudella edullisemmalla verolla ostettua tavaraa.

Osa viinakaupoista ei aio pudottaa hintojaan ehkä lainkaan ainakaan ennen kuin kilpailijat pudottavat, jos pudottavat. Veroalen ne kääräisevät omaan taskuunsa.

Latvian laariin

Virossa hinnoitteluun liittyvä sekoilu ja epätietoisuus on mannaa Latvian alkoholikauppiaille, jotka eivät ainakaan vielä näytä huomanneen Viron veroalella vaikutusta omaan bisnekseensä.

– Ehei, eilinen oli meillä aivan yhtä ruuhkainen päivä kuin olivat kaikki päivät kesäkuussa, toteaa Latvian Valkan Alko1000-viinakaupan myymäläpäällikkö Meelis Reiljan.

– Virosta ja Suomesta on jo totuttu käymään Valkassa, eikä se tottumus muutu hetkessä.

Hinnoilla Tallinnan kaupat eivät pysty Valkan kanssa kilpailemaan nyt veroalen jälkeenkään. Tallinnan halvin olutsalkku on yhä 44 prosenttia kalliimpi kuin Valkan halvin olutsalkku.

Tallinnan halvin olutsalkku maksaa SuperAlkossa pantteineen 14,39 euroa, kun Alko1000 myy salkun alta kympillä eli ysi-ysi-ysillä.

Latviassa purkkipantteja ei tarvitse maksaa, eikä tarvitse laivoillakaan. Tallink Star -laivalla halvin olutsalkku maksoi eilen 12,90 euroa, joten kaukana sekin on Latvian hinnoista.

Lue myös:

    Uusimmat