Viron kansallisoopperassa ahdisteluskandaali – lehti: "Johtaja alistaa ja ahdistelee naisia"

Viron kansallisoopperassa tutkitaan väitteitä vuosia jatkuneesta seksuaalisesta ahdistelusta. Oopperan johtajaa syytetään ahdistelusta ja naisten ala-arvoisesta kohtelusta.

Johtaja Aivar Mäe kiistää kaikki sanomalehti Eesti Ekspressin esiin tuomat syytteet ja kutsuu niitä ajojahdiksi.

Lehti on haastatellut noin kymmentä oopperan entistä ja nykyistä työntekijää. Haastatellut kertovat Kuinka Mäe on vuosien ajan alistanut naispuolisia kollegojaan, esittänyt naisista alatyylisiä kommentteja ja lääppinyt heitä.

– Puhuimme käytävässä työasioista. Äkkiä huomasin, että hänen silmänsä vaelsivat rintamukseni yli. Samalla hän katsoi ympärilleen, ettei kukaan näe meitä. Sitten hän tuli hyvin lähelle, otti dekolteestani kiinni ja katsoi kaiken ylhäältä alas. Rinnat, vatsan ja reidet. Tilanne kesti 34 sekuntia. Sen jälkeen hän hörähti kovaääniseen nauruun ja poistui oman huoneensa suuntaan, näin kertoo Eesti Ekspressin mukaan eräs haastatelluista.

Viron yleisradioyhtiö ERR lainaa verkkosivuillaan myös Ekspressin juttua.

ERR kirjoittaa, että varhaisimmat ahdistelutapaukset olisivat seitsemän vuoden takaa. Tuoreimmat tapaukset ovat tältä vuodelta.

"Teatterin johdossa ystäviä"

Lehdelle puhuneiden naisten mukaan Estonian johtokunnan puoleen ei ole voinut kääntyä, koska johtajalla on siellä ystäviä. Samoin kulttuuriministeriössä. Sen vuoksi he ovat tuoneet asian julki median kautta. Naiset ovat halunneet pysyä nimettöminä, koska pelkäävät Aivar Mäen vaikutusta koko virolaiseen kulttuurikenttään.

Mäe on kommentoinut syytöksiä sanomalla, että tapaukset on irroitettu asiayhteydestä. Hänen  mukaansa kyse on pahantahtoisesta ajojahdista.

Mäe on ollut Estonia-teatterissa kiistelty hahmo. Ekspressin mukaan useat kansainväliset eri alojen spesialistit ovat kieltäytyneet yhteistyöstä oopperan kanssa. Syynä Mäen autoritaarinen johtamistapa ja seksismi.

Aivar Mäe on johtanut teatteria vuodesta 2009.

Lue myös:

    Uusimmat