Viro-vetoinen huumeliiga kiikkiin: Levitti Suomessa yli 52 kiloa amfetamiinia ja kilon kokaiinia – 11 vangittu, takavarikossa asuinrakennus ja satoja tuhansia euroja

Helsingin poliisi paljasti virolaisjohtoisen huumausaineiden maahantuonnin ja levityksen Suomessa.

Virosta ja Espanjasta johdetun ryhmän epäillään levittäneen pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa noin 52 kiloa amfetamiinia sekä 1,4 kiloa kokaiinia, poliisi kertoo. 16 epäillystä 11 on vangittuna epäiltynä pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista.

Poliisin mukaan keskeiset epäillyt ovat 35–50-vuotiaita Viron kansalaisia olevia miehiä. Huumausaineita on jaettu marraskuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana, ja levitysryhmiin kuuluu myös suomalaisia.

– Ryhmällä oli suunnitelmat uusien huumausaine-erien järjestelemiseksi, mutta poliisi keskeytti toiminnan kesäkuussa. Keskeiset henkilöt otettiin kiinni eri maissa, ja heidän omaisuuttaan takavarikoitiin noin 1,6 miljoonan euron arvosta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen.

Poliisi on tapauksen johdosta jäädyttänyt vakuustakavarikkona kokonaisen rakennuksen maa-alueineen Virossa. Lisäksi poliisi takavarikoi satoja tuhansia euroja käteistä rahaa ja kryptovaluuttoja, amfetamiinia, useita tuhansia subutex-tabletteja sekä ampuma-aseita.

Osa FBI-operaatiota

Tapauksen esitutkinta liittyy FBI:n operaatioon,  jossa rikollisten salattua viestinvaihtoa saatiin selvitettyä. Yli 10 000 -sivuisessa esitutkinnassa tutkittiin ja käännettiin erikielisiä viestejä sekä niihin liittyviä kuvia yli 100 000 kappaletta.

– Tutkinnassa oli keskeistä selvittää salaisen viestinnän osallisten henkilöllisyys, löytää heidät ja kytkeä heidät käytyyn viestinvaihtoon. Etsimme yhtymäkohtia digitaalisen ja todellisen maailman välillä, kertoo tutkinnanjohtaja Nikkanen.

Yksi esimerkeistä oli varsin viattoman näköinen kuva verhoista ja pöydästä. Poliisi selvitti, missä kuva on otettu ja sai yhdistettyä siihen liittyvien viestien sisällön paikkaan ja henkilöihin.

Maahantuontieriä on nyt tutkitulla ajanjaksolla kaksi erillistä. Samoissa erissä on maahantuotu myös muita huumausaineita kuin nyt tutkinnan kohteena olleen ryhmän levittämät aineet. 

Tapaus siirtyy syyteharkintaan ensi viikolla.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja