FBI:n puhelinansasta alkanut tutkinta valmistui: Huumeiden salakuljetusta organisoitiin salatuilla puhelimilla – kokaiinirekka jäi tullin haaviin Hangon satamassa

1:06
Näin tulli löysi kokaiinikätköt rekan sisuksista.

Tulli on saanut valmiiksi kansainväliseen suuroperaatioon liittyvän esitutkinnan, joka koskee useita törkeitä huumausainerikoksia. Jutussa on yhteensä kahdeksan epäiltyä. Huumausainerikosten lisäksi tutkinnassa on ollut ampuma-aserikos. Tutkinta kytkeytyy kansainväliseen suuroperaatioon.

Kansainvälisen salaisen operaation johdossa toimivat Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI, Yhdysvaltain huumepoliisi DEA sekä Alankomaiden ja Ruotsin poliisiviranomaiset. Lisäksi mukana oli Euroopan unionin lainvalvontayhteistyövirasto Europol ja 16 maata, joista yksi oli Suomi.

Operaatiossa FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon. FBI välitti ANOM-viesteistä tietoa Suomen viranomaisille. 

Kesäkuussa FBI ja Australian poliisi kertoivat ujuttaneensa viime vuosina rikollisille salatuiksi väitettyjä puhelimia, jotka kuitenkin välittivät rosvojen viestit FBI:lle. Näitä puhelimia tuli rikollisille Suomeenkin. Operaation nimi oli Trojan Shield eli Troijan kilpi.

Rekka jäi kiinni Hangossa

Nyt valmistuva esitutkinta on toinen ANOM-viesteihin liittyvä tutkinta Suomessa. Juttu on nyt siirtymässä syyteharkintaan.

Tulli tutki tapauksessa useita kokaiinin ja marihuanan salakuljetustapauksia, joiden organisoinnissa käytettiin salattuja puhelimia. 

– Tulli paljasti huhtikuun puolivälissä Hangon satamassa kokaiinin salakuljetusyrityksen. Tulli takavarikoi tuolloin Saksasta saapuneesta ajoneuvoyhdistelmästä hieman vajaat 11 kiloa kokaiinia, tutkinnanjohtaja tulliylitarkastaja Janne Kallio kertoo.

Esitutkinnan aikana selvitettiin myös muita maahantuontikertoja.

– Esitutkinnan aikana ulkomailla takavarikoitiin Suomeen matkalla olleita huumausaine-eriä. Virossa takavarikoitiin kaksi kiloa kokaiinia ja muualla ulkomailla lisäksi useita kymmeniä kiloja huumausaineita. Lisäksi esitutkinnassa selvitettiin kaksi kokaiinin maahantuontikertaa, joissa huumausaineet pääsivät katukauppaan. Esitutkinnassa paljastuneiden huumausaineiden katukauppa-arvo on noin 3,2 miljoonaa euroa, Kallio sanoo.

Salakuljetusta organisoitiin salatuilla puhelimilla

Tulli teki kesäkuun alussa laajasti etsintöjä ja kiinniottoja. Etsintöjen yhteydessä takavarikoitiin muun muassa kaksi marihuanakasvattamoa ja muutamia tuhansia euroja käteistä rahaa.

Huumausainerikosten lisäksi tutkinnassa oli ampuma-aserikos. Epäiltyjä on kahdeksan, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulla asuvia suomalaisia. Iältään he ovat 25-48 vuotiaita.

Rikollisen organisaation toimintaan osallistui useita ulkomailla ja Suomessa asuneita henkilöitä, joista kukin vastasi omasta tehtävästään joko huumausaineiden hankinnassa tai niiden salakuljettamisessa, vastaanottamisessa ja levittämisessä. Viestintään käytettiin salattuja puhelimia, joissa henkilöt esiintyivät nimimerkeillä pysyäkseen anonyymeinä.

– Nyt valmistunut esitutkinta on yksi osa kokonaisuutta. Esitutkinta jatkuu edelleen muiden epäiltyjen osalta. Laajemmasta kokonaisuudesta tiedotetaan myöhemmin, Kallio toteaa.

Katso ylhäällä olevalta videolta, kuinka tulli löysi kokaiinikätköt rekan sisältä viherkasvien seasta!

0:48
Tältä näyttää takavarikoitu marihuanakasvattamo – katso poliisin kuvaama video kotietsinnästä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja