Viro rypee nyt hallituskriisissä – pääministerin ero aamuyöllä tuli yllätyksenä: "Pakka menee ihan täydellisen sekaisin"

Virossa pääministeri Jüri Ratas on eronnut tehtävästään –"Pelkona on, että hallitus kaatuu" 2:44
Mitä pääministerin ero tarkoittaa Virolle? MTV Uutisten kirjeenvaihtaja arvioi tilannetta

Virossa pääministeri Jüri Ratas on eronnut tehtävästään. Hän ilmoitti erostaan aamuyöllä puolueensa johdon kokouksen jälkeen. MTV Uutisten kirjeenvaihtajan mukaan maahan muodostetaan todennäköisesti uusi hallitus.

Eron taustalla ovat Rataksen johtamaan keskusta -puolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt, jotka liittyvät Tallinnan sataman uuteen Porto Franco -kauppakeskukseen. Ratas kertoi eropuheessaan, ettei ollut tietoinen Porto Francoon liittyvistä epäilyttävistä rahoituskuvioista.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste arvioi tilannetta MTV:n Uutisissa aamulla. 

– Kyllä se tuli täytenä yllätyksenä täällä. Varsinkin näin aamuyön tunteina, kukapa tällaista olisi osannut odottaa tapahtuvaksi. 

Kannatusvaikeuksia

Sarasteen mukaan pääministerin muita mahdollisen eron syitä olisi voinut olla enemmänkin, mutta juuri korruptioepäilyä ei osattu odottaa.

Ratas on joutunut selittelemään virolaisen EKRE-puolueen (Viron konservatiivinen kansanpuolue) aikaansaamia skandaaleita ja joutunut kannattelemaan epäsuosioon ajatunutta puoluettaan.

Lisäksi valtion budjettialijäämä on Rataksen virkakautena syventynyt entuudestaan.

Saraste arvioi, että Viron hallituspohja meneekin nyt suurella todennäköisyydellä uusiksi. Viron tällä hetkellä suosituin reformipuolue paistattelee yli 30 prosentin kannatuksessa ja tuli vuoden 2019 vaaleissa tylysti sivuutetuksi.

Rataksen keskustapuolueen suosio puolestaan matelee 17 prosentissa.

– Kyllä tässä menee pakka ihan täydellisen sekaisin. Ei ole ollenkaan selvää, että kuka voisi jatkaa pääministerinä.

Näin kirjeenvaihtaja Petri Saraste raportoi Viron hallituskriisistä MTV Uutiset Livelle – katso tuoreimmat tiedot

Lue myös:

    Uusimmat