Virkarikoksista syytetty ulkoministeriön ex-ylitarkastaja kiistää syytteet

Ulkoministeriön entinen ylitarkastaja kiistää virkarikossyytteet kokonaisuudessaan. MTV Uutiset kertoi miehen saamista syytteistä keskiviikkona.

Syytteiden mukaan mies teki ulkoministeriön piikkiin kalliita hankintoja vuonna 2021 luvatta.

Hankepäällikkönä työskennellyt mies solmi yritysten kanssa kalliita sopimuksia suunnittelu- ja materiaalipalveluista, vaikka hänellä ei ollut siihen toimivaltaa. 

Syytteen mukaan hankinnat eivät myöskään liittyneet mihinkään ulkoministeriön viralliseen hankkeeseen. UM:n sisäisistä asiakirjoista selviää, että mies oli silti merkinnyt kuluja maksettavaksi erään UM:n hankkeen määrärahoista. 

Käräjäoikeus on salannut sen, mitä mies tilasi ja kuinka suurella summalla. Asian salaamista on perusteltu Suomen ulkoisen turvallisuuden turvaamisella. 

Syyttäjän mukaan summa oli "huomattava", ja UM:n vuonna 2021 tekemän arvion mukaan miehen toiminnasta olisi voinut koitua ministeriölle jopa 130 000 euron ylimääräiset kulut. 

UM:n asiakirjasta selviää, että mies oli ministeriön sisäisessä kuulemisessa ainakin osin myöntänyt toimineensa virheellisesti.

Toinen syyte: Vei turvaluokiteltuja asiakirjoja kotiinsa ja urkki salattuja tietoja

Luvattomien hankintojen takia miestä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. 

Tämän lisäksi mies on saanut toisen syytteen samalla rikosnimikkeellä. Syytteen mukaan mies säilytti vuonna 2021 suurta määrää UM:n turvaluokiteltuja asiakirjoja kotonaan ilman lupaa.

Joukossa oli jopa yksi toisiksi korkeimpaan turvallisuusluokkaan ”SALAINEN” luokiteltu asiakirja, jota olisi saanut käsitellä vain erikseen määrätyllä turva-alueella.

Lisäksi miehen uskotaan urkkineen salaisia tietoja valtion kiinteistötietojärjestelmästä ja ladanneen järjestelmästä salassa pidettäviä tiedostoja ilman lupaa. 

Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan, että mies on kiistänyt molemmat syytteet. Käräjäoikeus tai syyttäjä eivät aiemmin ottaneet asiaan kantaa, sillä oikeudenkäynti on määrätty salaiseksi. 

Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeutta. Käräjäoikeus antaa tuomion asiassa marraskuussa. 

Ulkoministeriö irtisanoi miehen virastaan vuonna 2021. STT:n mukaan mies on valittanut päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, missä asia on yhä vireillä. 

Lue myös:

    Uusimmat