Viranomaiset varoittavat: Legioonalaistaudin voi saada omalta kotipihalta – "Joitain tapauksia on havaittu myös Suomessa kotipuutarhoissa"

Vinkkejä viherpeukaloille 6:27
Katso videolta vinkkejä viherpeukalolle!

 Legionellahavainnot ovat lisääntyneet Euroopassa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ruokavirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittivät legionellabakteerin esiintyvyyttä. Legionellabakteeri voi aiheuttaa vaarallisen legioonalaistaudin.

Näytteitä otettiin muun muassa pakatusta mullasta, irtomullasta, komposteista ja peltokasvien lannoitteina käytetyistä biokaasulaitosten mädätysjäännöksistä.

Ruokavirasto kertoi viime viikolla, että legionellabakteereja löytyi useista erityyppisistä kasvualustoista, komposteista ja mädätysjäännöksistä.

– Varoituksemme koskevat myös omalla kotipihalla puutarhaa ja kompostia pitäviä eli legionellan riski on myös niissä olemassa, Ruokaviraston tutkimusjohtaja Liisa Maunuksela kertoi Talouselämälle.

Vakavia oireita

Maunukselan mukaan legionellahavainnot ovat lisääntyneet Euroopassa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Joitain tapauksia on havaittu myös Suomessa kotipuutarhoissa, joissa myös henkilöitä on sairastunut. Taudin voi mahdollisesti siis saada sekä kaupasta ostetuista lannoitevalmisteista että kotikomposteista.

Legionellabakteerit saattavat aiheuttaa infektion eli legioonalaistaudin, jos ne kulkeutuvat elimistöön hengitysteitse bakteereja sisältävien vesiaerosolien tai pölyhiukkasten välityksellä. Legioonalaistauti eli legionelloosi on kuumetauti, johon yleensä liittyy keuhkokuume.

Vakavan keuhkokuumeen lisäksi legionellat voivat aiheuttaa myös iho-, verenkierto- ja suolistoinfektioita.

Ruokavirasto on antanut ohjeet niille, jotka käsittelevät kasvualustoja ja orgaanisia maanparannusaineita, kuten multaa ja kompostia:

  • Vältä altistumista pölyävälle mullalle ja kompostille, kostuta materiaalia tarvittaessa varovasti alhaisella vedenpaineella. Älä kostuta multaa tai kompostia painepesurilla tai voimakkaalla vesisuihkulla.
  • Jos pölyämistä ei voi välttää, on syytä käyttää FFP2- tai FFP3-tason hengityssuojainta.
  • Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho. Käytä suojakäsineitä ja pese lopuksi kädet huolellisesti. Älä vie likaisia käsiä suun tai nenän lähelle.
  • Säilytä multapussit poissa auringosta. Auringossa säilytetyn pussin sisälämpötila 20–40 °C on ihanteellinen legionellabakteerien kasvulle. Avaa multapussi siten, että suuaukko on poispäin kasvoista.
  • Muista hygienia ja riittävä suojautuminen myös irtomullan käsittelyn ja levityksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat