Mainos

Viranomaiset luottavaisina: Valelääkärit historiaa Suomessa

2:06

Suomessa on toiminut viime vuosina kolme ihmistä lääkärinä joko ilman virallista lupaa tai väärennenetyllä lääkärintutkinnolla. Viranomaiset ovat heräänneet tilanteeseen ja nykyään varsinkin kaukomailla tehtyjä tutkintoja syynätään tarkkaan.

Helsingissä alkaa huomenna harvinainen oikeudenkäynti, jossa syytettynä on vuosia valelääkärinä toiminut Esa Laiho. Laiho hoiti potilaita liki vuosikymmenen ilman lupia. Toinen valelääkäri toimi Pirkanmaalla pari kuukautta.

Tapaukset herättivät viranomaiset. EU- ja ETA-alueen ulkopuolella tehdyt lääkäritutkinnot syynataan nyt tarkkaan.

– Herkästi otetaan alkuperäisiin oppilaitoksiin yhteyttä. EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien lääkärien laillistamista on tiukennettu, sanoo lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta.

Valelääkäreitä tuskin enää nähdään

Suomessa valvonnan pitäisi nykyään pelata. Lääkärinä voi kuitenkin toimia, jos on saanut luvan hoitaa lääkärinvirkaa toisessa EU-maassa. Se huolettaa lääkäriliittoa.

– Tänne tulee lääkäreitä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta ja heidän paperinsa hyväksytään jossain EU- tai ETA-maassa. Onko tarkastus jokaisessa maassa aivan viimeisen päälle tehty, se on toinen juttu, pohtii Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Viranomaiset ja Lääkäriliitto uskovat, että valelääkärien aika on Suomessa ohi.

Lievempiä rikkeitä tulee Valviraan tietoon vuosittain. Opiskelijat ovat esimerkiksi aloittaneet lääkärintyöt ennen virallista lupaa.

Poliisitutkintaan tapauksia lähtee vuosittain kymmenkunta. Rangaistukset rikkeistä vaihtelevat.

– Osa tapauksista on johtanut tuomioistuimeen asti. Osa ollut niin lieviä tapauksia tai väärinkäsityksiä, että rikosprosessi ei ole ollut tarpeellinen, lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.