Pistoshoidot suosiossa – täyteaineen saa pistää ilman koulutusta ja kokemusta, Valvirassa pohditaan ohjeistusta

1:51

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirassa mietitään ohjeistusta esteettisiin hoitoihin. Nyt laki ei ota kantaa esimerkiksi siihen, kuka saa ruiskuttaa täyteaineita.

Helsingissä Piotr Sikorskin vastaanotolle tulee joka viikko asiakas korjauttamaan muualla pieleen menneen hoidon. Toisin kuin Botox-hoidoissa, muissa esteettisissä hoidoissa ei käytetä reseptillä saatavia lääkeaineita. Esimerkiksi täyteaineen voi ruiskuttaa toiselle kuka tahansa ilman koulutusta ja kokemusta.

– Niissä piilee jopa suurempi riski. Esimerkiksi täyteainehoidot voivat aiheuttaa vaarallisemmat komplikaatiot kuin esimerkiksi botuliinihoito, Cityklinikan johtaja ja esteettisen lääketieteen asiantuntija Sikorski sanoo.

Vakavia komplikaatioita

Komplikaatiot voivat jäädä pysyviksi. Yksi pahimmista on sokeutuminen. Suomessa tällaisia tapauksia ei ole ollut.

– Ruotsissa tapahtui näin viime vuonna. Se on ainoa tapaus Pohjoismaissa. Maailmanlaajuisesti tapauksia on satakunta. 

Ripeällä toiminnalla näkö voitaisiin kuitenkin pelastaa.

– Ensihoito on äärimäisen tärkeää. Valviran pitäisi ottaa kantaa siihen, onko silmäklinikoilla valmiutta hoitaa tällaisia komplikaatioita, Piotr Sikorski miettii.

"Asiakasturvallisuus tärkeintä"

Valvira linjasi toukokuussa, että Botoxin voi pistää vain lääkäri tai hän voi siirtää pistämisen toiselle terveydenhuollon ammattilaiselle.

Valvonnasta vastaa Valvira yhdessä aluehallintoviranomaisten kanssa.

– Aluehallintovirasto valvoo vain terveydenalan ammattilaisten toimintaa. Muita emme valvo. Meillä ei ole valtuuksia siihen, aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen kertoo puhelimessa Hämeenlinnasta. 

Myös Suomen kosmetologien yhdistyksen varapuheenjohtajan AnneLohinivan mielestä alalla saisi olla sääntelyä nykyistä enemmän. Esteettisten hoitojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja