Mainos

Viranomainen Bardarbunga-tulivuoresta: Tilanteen tarkkailu ei ole helppoa

Bardarbunga-tulivuori Islannissa ei toistaiseksi näytä merkkejä purkautumisesta. Seismistä hytinää on kuitenkin yhä havaittavissa, joten alueella on voimassa hälytystila.

– Tarkkailemme tilannetta hyvin tarkasti ja yritämme ennakoida tulevaa. Se ei ole helppoa,  Islannin pelastusviranomaisten keskuksen tiedottaja Urdur Gunnarsdottir kertoo.

Seisminen hytinä on tuonut mukanaan maanjäristyksiä. Sunnuntaina alueella todettiin kaksi voimakasta maanjäristystä, jotka arvioitiin Richterin asteikolla 5,3 ja 5,1 suuruisiksi. Järistykset ovat voimakkaimmat, mitä alueella on kuluneen viikon aikana mitattu.

Aluetta tutkittiin eilen kolme tuntia kestävän lennon avulla ja tulivuorialue on suljettu.

Viime torstaina aloitetut evakuoinnit Vatnajökull-jäätikön pohjoispuolella ovat päättyneet. 

– Vatjajökullan jäätikön pohjoispuoli ei ole asutettu, vaan alue on suosittu patikoijien ja turistien keskuudessa. Kyseessä on laaja ylänkö, Gunnarsdottir sanoo.

Islannin ilmatieteen laitos on kieltänyt lentoliikenteen tulivuoren ylitse. Kansainvälisiin lentoihin hälytystila ei vaikuta, sillä tuhkaa ei ole ilmassa.

Tulivuoren purkautumisen myötä Islantia uhkaavat tuhkapilven ohella myös massiiviset tulvat, sillä Bardarbunga sijaitsee Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullin alla.

Islannissa on yli sata tulivuorta, joista osa lukeutuu maailman aktiivisimpien joukkoon.  Bardarbungan tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.