Suora lähetys Islannista: Laavaa virtaa jopa 200 kuutiometriä sekunnissa

Islannissa on alkanut tulivuoren purkaus, kertoo maan ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tulivuoren purkaus alkoi hieman kello kymmenen jälkeen maanantai-iltana paikallista aikaa maan lounaisosassa Reykjanesin niemimaalla.

Rakopurkausta edelsi sarja pieniä maanjäristyksiä.

Laavaa virtaa halkeamasta maan pinnalle noin 100–200 kuutiometriä sekunnissa, mikä on moninkertainen määrä verrattuna niemimaan aiempiin purkauksiin viime vuosina, Islannin ilmatieteen laitos kertoo.

Puoliltaöin paikallista aikaa halkeaman arvioitiin olevan noin 4 kilometriä pitkä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Merkkejä purkauksen heikkenemisestä

Aamuyöllä paikallista aikaa ilmatieteen laitos arvioi seismisten ja GPS-mittauksten perusteella purkauksen voimakkuuden alkaneen jo heiketä.

–  Se ei kerro siitä, kuinka kauan purkaus tulee kestämään, mutta se on merkki siitä, että purkaus alkaa tasaantumaan, laitos kertoi päivityksessään.

Ilmatieteen laitoksen seismologi Kristin Jonsdottir kertoi Islannin yleisradio RUV:lle, että purkauksen kestoa on vaikea arvioida. Jonsdottirin mukaan purkaukset ovat voimakkaimmillaan yleensä alkuvaiheessa.

–  Voimakkuuden ja halkeaman koon perusteella on todennäköistä, että se kestää pidempään kuin kolme viikkoa, hän sanoi.

Oletko paikalla Islannissa? Ota yhteyttä MTV Uutisten toimitukseen sähköpostilla uutiset@mtv.fi tai WhatsAppissa numerolla 040 5785504.

RUV:n haastattelema vulkanologi Armann Höskuldsson uskoo purkauksen alkavan laantua mahdollisesti jo huomenna.

–  Purkaus voi kestää viikosta kymmeneen päivään, hän taas arvioi.

Laajeneminen uhkana evakuoidulle Grindavikille

Purkauspaikasta vain muutaman kilometrin päässä sijaitseva Grindavikin kaupunki evakuoitiin jo marraskuun alussa mahdollisen purkauksen vuoksi.

Purkauksen laajeneminen etelään saattaa uhata tyhjänä olevaa, noin parintuhannen asukkaan rannikkokaupunkia.

Höskuldssonin mukaan halkeama vaikuttaa kuitenkin kulkevan pohjoiseen päin, kun Grindavik sijaitsee purkauspaikan eteläpuolella.

Geofyysikko Björn Oddson vahvisti myöhemmin rannikkovartioston helikopterin tarkkailulennon jälkeen tilannekuvan näyttävän edelleen hyvältä, eikä laava ole valumassa kohti Grindavikia.

– On kuitenkin tarkkailtava, pidentyykö rako etelään päin, Oddson sanoi RUV:lle.

Grindavikin pormestari Fannar Jonassonin mukaan purkautumispaikka ei tullut yllätyksenä.

– Tutkijoiden mukaan tämä paikka oli todennäköisin purkaukselle. Sen ajankohta oli yllättävä, sillä asiat olivat alkaneet jo rauhoittua. Magman intruusio Grindavikin alla ei ollut enää aktiivista ja se oli alkanut jo kovettua, Jonasson sanoi RUV:lle.

Niemimaan alueen paikallispoliisin johtaja Ulfar Ludvikssonin mukaan on varmaa, ettei Grindavikissa tai purkauspaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa Svartsengin voimalaitoksessa ollut ihmisiä purkauksen alkaessa, RUV kertoo.

Purkauspaikka on muutaman kymmenen kilometrin päässä etelään Islannin pääkaupungista Reykjavikista.

Juttua täydennetty tiedoilla purkauksen etenemisestä kello 6.07.

Lue myös:

    Uusimmat