Vintage viettelee ompelemaan omaperäistä

Saia Ikävalkon työn perusta on kierrätysmateriaali. Satavuotinen pitsi ja bakeliittinapit innostavat suunnittelijaa luomaan vanhasta uutta ja ainutkertaista.

Vihtiläinen Saia Ikävalko, 30, on harrastanut kierrätysompelua ja -askarteluja niin kauan kuin muistaa. Tätä nykyä hän tuunaa myös työkseen. Nainen suunnittelee omaa Funky Homo Sapiens -mallistoa, joka koostuu värikkäistä ja leikkisistä koruista, vaatteista ja kodintekstiileistä.

– Löydän käytetyn esineen, joka jollain tavalla puhuttelee ja esineestä tulee työni lähtökohta, Lontoossa useita vuosia mallistoaan työstänyt ja vuosi sitten Suomeen palannut Ikävalko kertoo.

Suunnittelijaa innostava materiaali voi olla melkein mikä tahansa: pala retrokangasta tai koristeellista nauhaa, viisikymmentävuotta vanha bakeliittinappi tai pieni lelu.

– Kierrätysmateriaali on inspiraationlähteenä ehtymätön. Helmillä ja paljeteilla viimeistellystä 1960-luvun pitsiaplikoinnista syntyy yksityiskohta korsettiin, dominopelin nappuloista käsikoru, suunnittelija antaa esimerkin.

Pitsin pitkää ikää kunnioitettava

Materiaali palkitsee tekijänsä myös käytännön työssä. Vanha laadukas kotimainen kangas tai nappi on lujaa tekoa ja siitä saa kestäviä uusiotuotteita ja niiden osia. Vintagekankaasta ja –napeista luo lisäksi erikoisemman kokonaisuuden tai yksityiskohdan kuin tusinatavarasta.

– Jokainen työ on omanlaisensa ja uniikki, Ikävalko kertoo.

Persoonallinen ja kulutusta kestävä lopputulos vaatii taiteellista lahjakkuutta ja luovuutta, mutta yhtä lailla tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta. On muun muassa järjestelmällisesti etsittävä ja säilytettävä hyväkuntoista second hand –tavaraa.

– Olen jo vuosia kerännyt esimerkiksi tietynlaisia kankaita ja hyllyt notkuvat työstämistä odottavia tarvikkeita, Ikävalko nauraa.

Hän hyödyntää hyvät materiaalit tarkoin, antiikkiset kankaat viimeistä palaa myöten. Niistä syntyy erilaisia yksityiskohtia kodintekstiileihin ja pieniin pussukoihin.

– Satavuotista pitsiä on synti heittää hukkaan. Materiaalien pitkää ja usein värikästäkin historiaa ja tarinaa täytyy kunnioittaa.

Suunnittelijan mielestä se on helppoa.

– Luon mielelläni uutta ympäristöystävällisiä arvoja vaalien. Kasvoin luontoa, ihmisiä ja eläimiä kunnioittavassa ympäristössä ja minulle on itsestäänselvyys, että töideni suunnittelu- ja tuotantoprosessissa syntyy mahdollisimman vähän jätettä, Ikävalko korostaa.

Teksti: Essi Kurkinen

Kuvat: Saia Ikävalko

Lue myös:

    Uusimmat