Vinkki laihduttajalle: Näistä ruoka-aineista koostuu terveellinen ruokavalio!

Oliiviöljy, täysjyvävilja, palkokasvit, rasvainen kala, hedelmät, vihannekset... Näistä muodostuu terveellisen ruokavalion pohja.

Kesäkausi ja vähissä vaatteissa esiintyminen saa monen ryhtymään epätoivoisiin ja -terveellisiin dieettipyrähdyksiin. Kiloja kannattaa kuitenkin karistaa harkiten ja tervein keinoin. Terveys on kauneuden perusta, terveyden taas hyvä ruokavalio. Ruokavalion pitää koostua tietyistä ainesosista, jotta pohjasta saadaan rakennettua hyvä, terveyttä edistettyä ja nuoruuden hehku säilytettyä pidempään.

Mitä siis kannattaa syödä?

Oliiviöljy auttaa huonon kolesterolin taltuttamisessa ja vahvistaa hyvää kolesterolia. Oliiviöljyn käytöllä ruokavaliossa edistetään myös sydänsairauksien välttämistä.

Valkosipuli on pienestä koostaan huolimatta tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Se sisältää A-, B- ja C-vitamiineja, mineraaleja ja kuituja. Valkosipuli auttaa alentamaan verenpainetta ja vauhdittaa aineenvaihtoa ja vaikuttaa reumasairauksienkin ilmenemiseen vähentävästi. Sen lisäksi valkosipuli auttaa "pahan" LDL-kolesterolin tiputtamisessa ja säännöllisellä käytöllä on havaittu olevan positiivinen vaikutus myös vatsa- ja keuhkosyövän esiintymistiheyteen.

Sipuli sisältää flavonoideja, vähentää sydänsairauksien riskiä ja auttaa pitämään verensokeria yllä ja vähentämään huonoa kolesterolia. Sipulin on myös huomattu vauhdittavan aineenvaihduntaa ja auttavan esimerkiksi yskään limaa irroittaen. Sipuli auttaa myös laskemaan verenpainetta.

Täysjyvävilja on hyvä energianlähde, joka sisältää paljon kuituja ja vitamiineja.

Kananmunat ovat tärkeitä aminohappojen lähteitä. Keho käyttää aminohappoja solumuodostukseen.

Palkokasvit eli linssit, kikherneet, herneet ja pavut – niin kuivatut kuin tuoreetkin – ovat proteiinipitoisia ja sisältävät hiilihydraatteja.

Saksanpähkinöitä syödään sydän- ja verisuonitautien välttämiseen. Pähkinöitä syödessä kannattaa kuitenkin huomioida niiden sisältämä suuri kalorimäärä!

Rasvainen kala sisältää Omega-3-rasvahappoja ja auttaa taistelussa sydäntauteja vastaan. Rasvaista kalaa tulisi syödä 4–5 kertaa viikossa pienissä määrissä, esimerkiksi 100–200 gramman annoksina. Tonnikala, lohi, makrilli, anjovis ja sardiini ovat hyviä rasvaisia kaloja ja sisältävät jodia ja kalsiumia.

Kasvikset ja salaatit sisältävät antioksidantteja, jotka toimivat luonnon omina anti-aging-tuotteina iholle ja sisältävät karoteenia. Näitä syömällä saatat välttyä keuhko-, ruokatorven ja kurkunpään syövältä. Salaateissa ja kasviksissa on myös C-vitamiinia, foolihappoa, mineraaleja ja kuituja.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Hello!

Lue myös:

    Uusimmat