Vinka-koira on verenluovutuksen konkari – "Viimeisellä kerralla kaikilla oli tippa linssissä"

Vinka-koira, 7, on luovuttanut verta 15 kertaa. Helsingin yliopistollisen pieneläinsairaalan koirien veripankin uskollinen verenluovuttaja joutuu kuitenkin ikänsä vuoksi vetäytymään eläkkeelle.

Ensimmäisen kerran Vinka luovutti verta 2,5 vuotiaana. Gordoninsetteri Vinkan omistaja Minna Lietola on itse kokenut verenluovuttaja, minkä vuoksi koira-aitaukseen ilmaantunut mainos koirien veripankista kiinnitti naisen huomion.

– Meillä on suvussa tapana käydä luovuttamassa verta. Itselle se on ihmisenä tuttu juttu ja koska koira täytti kriteerit ja asumme lähellä Viikkiä, niin oli luonnollinen juttu kokeilla verenluovuttamista, Lietola selittää.

Verenluovutukseen soveltuvan koiran on oltava:

– terve

– 2–7 -vuotias

– yli 30-kiloinen

– säännöllisesti rokotettu ja loishäädetty

– syntynyt Suomessa tai muuaalla Pohjoismaissa

- ei ole ollut tiineenä

–  ei ole saanut verensiirtoja

Lähde: Helsingin yliopistollinen eläinsairaala

Vinka on luovuttanut verta Helsingin yliopistollisen pieneläinsairaalan veripankissa, joka on yksi suomalaisista koirien veripankeista. Kyseisessä veripankissa kävi viime vuonna 162 koiraa.  Kaikki käynneistä eivät olleet suoraan luovutuksia, vaan osa niistä koski verenluovutusta edeltänyttä verenluovutuskelpoisuustutkimusta.

Ennen verenluovutuskelpoisuuden toteamista koiran terveys tutkitaan. Tämän jälkeen selvitetään koiran veriryhmä, joita on huomattavasti enemmän kuin ihmisellä.

Vielä ennen varsinaista luovutustapahtumaa koiran etujalasta otetaan verinäyte, jonka perusteella koira todetaan joko luovutuskelpoiseksi tai -kelvottomaksi. Lisäksi eläinlääkäri tekee koiralle terveystutkimuksen aina ennen luovutusta.

– Koira ei voi ihmisen tavoin verenluovutuksessa kertoa, että on ollut vähän flunssaoireita, joten joka kerta ennen verenluovutusta tarkistetaan, että kaikki on kunnossa, Lietola kertoo.

”Kaikille tuli hiki”

Vinka täytti verenluovutuksen vaatimat kriteerit, joten se todettiin luovutuskelpoiseksi. Ensimmäinen luovutuskerta oli kuitenkin sekä koiran omistajalle että eläinsairaalan henkilökunnalle ”hikinen”.

– En ollut opettanut koiraa makaamaan kylkiasennossa hoitopöydällä useampaa minuuttia, joten Vinka pisti aika voimallisesti hanttiin, Lietola muistelee.

– Siinä olin sitten ainakin yhden pieneläinhoitajan kanssa, ja yritimme pitää Vinkaa paikallaan, kun se yritti rempoilla pois. Kyllä siinä hiki tuli meille kaikille, hän naurahtaa.

Koiria voidaan verenluovutusta varten kevyesti rauhoittaa, mutta Vinkan tapauksessa sille ei ollut tarvetta. Lietolan mukaan koira ei pelännyt tilannetta, mutta luonteensa mukaisesti se olisi halunnut touhuta ja tutkia paikkoja.

Sittemmin Vinkasta on tullut kokenut luovuttaja. Vinka on luovuttanut verta aina, kun sille on ollut tarvetta ja luovuttaminen on ollut mahdollista.

Koirat voivat luovuttaa verta kolme kertaa vuodessa.

Verenluovutus kestää minuutin

Koirien veri otetaan kaulan suuresta laskimosta. Verenluovutuksessa koiran kaulan päältä ajellaan turkki, jonka jälkeen iho pestään ja desifioidaan ennen pistoa. 

Veri "imuroidaan" alipaineen avulla samanlaiseen verenluovutuspussiin kuin ihmisillä. Koirat luovuttavat kerralla ihmisten tavoin 450 millilitraa verta. Luovutus kestää kuitenkin huomattavasti vähemmän aikaa kuin ihmisillä.

– Se ei kestä minuuttiakaan, kun koira luovuttaa verta, Lietola sanoo ja kertoo, että luovutuskertaan menee kuitenkin alkutarkastuksineen noin tunti.

Luovutus on tehtävä nopeasti, jotta koira malttaa pysyä paikallaan. Lisäksi on tärkeää, ettei luovutusreikä laajene liian suureksi, jotta verenluovutus kohta tyrehtyy.

– Ihmiselle laitetaan verenluovutuskohtaan side, mutta koiralle ei voida laittaa kiristyssidettä kaulan ympärille. Kun luovutus on tehty, painan hetken Vinkun kaulavaltimoa, jotta valtimo ei vuotaisi sisään eikä ulospäin, Lietola selittää.

Luovutuksen jälkeen otetaan rauhallisesti

Luovutuksen jälkeen verenluovuttajat palkitaan koiranruualla. Lietolan mukaan rodulleen tyypillisesti Vinku odottaa herkeämättä ruokapalkintoaan. Kahdentoista tunnin paasto ennen luovuttamista on tehnyt tehtävänsä.

– Luovuttamisen jälkeen Vinka hyppää pedistä ja alkaa kuola valuen odottaa, että saa ruokaa, Lietola hymähtää.

Verenluovutuksen jälkeen koiran on otettava rauhallisesti. Kuten ihmisten myös koirien on palauduttava verenluovutuksesta.

– Yritetään ottaa vähän rauhallisemmin, eikä lähdetä tekemään mitään riekkumarallaa lenkkejä, Lietola selvittää.

Vinku täyttää tässä kuussa kahdeksan vuotta, minkä vuoksi se ei enää sovellu verenluovuttajaksi. Koirasta on kuitenkin tullut veripankin vakituinen asiakas, minkä vuoksi viimeinen luovutuskerta oli kaikille haikea.

–  Tippa oli silmässä käsittääkseni siinä kaikilla, Lietola kertoo.

Kyykausi lisää tarvetta

Helsingin yliopistollisessa pieneläinsairaalassa on veripankki myös kissoille. 

Luovutetusta verestä tehdään verensiirtoja muun muassa anemiasta kärsiville ja onnettomuuteen joutuneille eläimille.

Ennen kesää verenluovuttajien merkitys korostuu. 

– Nyt keväällä, kun kyykäärmekausi alkaa, niin verituotteita tarvitaan enemmän, yliopistollisen eläinsairaalan johtaja Jussi Anttila kertoo.

Juttua muokattu 17.5.2017 klo 8.56. luovutuskriteerien suhteen sekä korjattu, että koirat luovuttavat verta kaulalaskimosta.

Lue myös:

    Uusimmat