Ville Niinistö Brexit-sopimuksen läpimenosta: Todennäköisyydet huomattavasti pienemmät kuin Suomen voitto Liechtensteinista

Brexit-sopu syntyi - mitä seuraavaksi? 15:22
Eero Heinoluoma (sd.) ja Ville Niinistö (vihr.) keskustelivat Huomenta Suomessa Brexit-sopimuksen jatkosta.

Europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr.) ja Eero Heinäluoma (sd.) pitävät uuden Brexit-sopimuksen läpimenoa brittiparlamentissa epätodennäköisenä.

– Todennäköisyydet ovat huomattavasti pienemmät kuin Suomen voitto Liechtensteinista. Aika 50–50, Niinistö arvioi sopimuksen läpimenoa Huomenta Suomen haastattelussa.

– Kyllä tässä todennäköisyyksiä vastaan koko ajan mennään. 6–4, että ei mene läpi, arvioi puolestaan Heinäluoma.

Tulliraja menee merellä

Heinäluoman mukaan keskiviikkona valmiiksi saatu sopimus oli selvä myönnytys EU:lta Britannialle ja sen pääministerille Boris Johnsonille.

– Erikoista tässä on se, että Pohjois-Irlanti on tavallaan EU:n tullialueella jatkossakin, ja tulliraja menee merellä. Britannian parlamentilla voi olla siinäkin nielemistä, hän toteaa.

Nyt sovitussa järjestelyssä Pohjois-Irlannin yhteys muuhun Britanniaan on tiiviimpi kuin aiemmissa järjestelyissä, mikä on Britannian kannalta hyvä.

"Isompaa myönnytystä ei voi tehdä"

Toisaalta Niinistö pitää mahdollisena, että sopimus voi jättää pienen mahdollisuuden päästä EU-markkinoille Pohjois-Irlannin kautta monimutkaisilla järjestelyillä. Hän uskoo, että tästä voi tulla EU:n sisällä kritiikkiä.

– EU teki aitoja myönnytyksiä. Tässä on menty aika viimeiselle rajalle EU:n suunnasta. Isompaa myönnytystä ei voi missään nimessä enää tehdä, Niinistö arvioi.

Hänen mielestään brittiparlamentilla on nyt kaksi vaihtoehtoa.

– Se voi joko hyväksyä tämän tai anoa lisäaikaa sillä verukkeella, että järjestetään kansaäänestys tai uudet vaalit, hän toteaa.

"Olisi paras, että kansa päättäisi"

Uuden kansanäänestyksen kannatus on Britanniassa kasvanut. Sekä Niinistö että Heinäluoma ovat sitä mieltä, että uusi kansanäänestys voisi tässä tapauksessa olla hyvä ajatus.

– Kun katsoo kaukaa, niin tuntuisi, että kun tämä on näin vaikea, olisi paras, että kansa päättäisi, Heinäluoma pohtii.

– Se olisi hyvä ratkaisu demokratian kannalta, Niinistö komppaa.

– Sitten saataisiin ainakin varmuuden siitä, mitä enemmistö briteistä aidosti kannattaa, kun vaihtoehdot ovat selvillä. Tyhjää jatkoaikaa ei voida oikein enää antaa, vaan pitää olla selvää, että tämä prosessi joskus loppuu.  

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat