Vilkas hurrikaanikausi Tyynellämerellä, Atlantilla tavanomaista vähemmän myrskyjä

Hurrikaanit Iselle ja Julio Tyynellä valtamerellä 5. elokuuta 2014. Kuva: NASA
NASA
Julkaistu 20.08.2014 17:22
Toimittajan kuva

Karita Kontula-Sokka

karita.kontula-sokka@mtv.fi

Hurrikaanikausi lähestyy puoltaväliä. Tyynenmeren itäosassa trooppisia myrskyjä on kehittynyt tiheään tahtiin, Atlantilla sen sijaan hieman tavanomaista vähemmän.

Yhdysvaltojen länsirannikolla Tyynellämerellä on parhaillaan kaksi trooppista myrskyä, Karina ja Lowell. Todennäköisesti ne eivät kuitenkaan uhkaa asutusta.

Tyynenmeren itäosassa on tänä vuonna kehittynyt jo 12 trooppista myrskyä, joista kuusi on voimistunut hurrikaaniksi asti. Yhdysvaltojen kansallisen valtameren ja sääntutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan keskimäärin myrskyjä on tähän aikaan vuodesta ollut tällä alueella kahdeksan ja hurrikaaneja 4,5.

Atlantin puolella myrskyjä on puolestaan ollut tänä vuonna hieman tavanomaista vähemmän. Trooppisia myrskyjä on ollut kaksi ja ne molemmat ovat voimistuneet hurrikaaneiksi asti. Keskimäärin trooppisia myrskyjä on ollut Atlantin puolella tähän aikaan vuodesta neljä, joista hurrikaaneja 1,5.

Hurrikaanit Iselle ja Julio Tyynellä valtamerellä 5. elokuuta 2014. Kuva: NASAHurrikaanit Iselle ja Julio Tyynellä valtamerellä 5. elokuuta 2014. Kuva: NASANASA

Tyypillisesti Atlantin hurrikaanit kehittyvät Afrikan rannikolla tai Karibian edustalla. 

– Syyksi Atlantin rauhalliseen hurrikaanikauden alkuun on esitetty muun muassa Saharasta päässyttä hiekkapölyä ja kuivaa ilmaa, jotka estäisivät myrskyjä kehittymästä Afrikan länsirannikolla. Karibialla puolestaan tuuliolot ovat olleet sellaiset, että myrskyjä ei ole kehittynyt, toteaa Liisa Rintaniemi.

Atlantin hurrikaanikaudesta on ennustettu tavanomaista rauhallisempaa. Hurrikaanikausi jatkuu marraskuun loppuun ja on yleensä voimakkaimmillaan elokuusta lokakuuhun.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta maailman sää.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat