Mainos

Vilkas hurrikaanikausi Tyynellämerellä, Atlantilla tavanomaista vähemmän myrskyjä

Hurrikaanikausi lähestyy puoltaväliä. Tyynenmeren itäosassa trooppisia myrskyjä on kehittynyt tiheään tahtiin, Atlantilla sen sijaan hieman tavanomaista vähemmän.

Yhdysvaltojen länsirannikolla Tyynellämerellä on parhaillaan kaksi trooppista myrskyä, Karina ja Lowell. Todennäköisesti ne eivät kuitenkaan uhkaa asutusta.

Tyynenmeren itäosassa on tänä vuonna kehittynyt jo 12 trooppista myrskyä, joista kuusi on voimistunut hurrikaaniksi asti. Yhdysvaltojen kansallisen valtameren ja sääntutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan keskimäärin myrskyjä on tähän aikaan vuodesta ollut tällä alueella kahdeksan ja hurrikaaneja 4,5.

Atlantin puolella myrskyjä on puolestaan ollut tänä vuonna hieman tavanomaista vähemmän. Trooppisia myrskyjä on ollut kaksi ja ne molemmat ovat voimistuneet hurrikaaneiksi asti. Keskimäärin trooppisia myrskyjä on ollut Atlantin puolella tähän aikaan vuodesta neljä, joista hurrikaaneja 1,5.

Tyypillisesti Atlantin hurrikaanit kehittyvät Afrikan rannikolla tai Karibian edustalla. 

– Syyksi Atlantin rauhalliseen hurrikaanikauden alkuun on esitetty muun muassa Saharasta päässyttä hiekkapölyä ja kuivaa ilmaa, jotka estäisivät myrskyjä kehittymästä Afrikan länsirannikolla. Karibialla puolestaan tuuliolot ovat olleet sellaiset, että myrskyjä ei ole kehittynyt, toteaa Liisa Rintaniemi.

Atlantin hurrikaanikaudesta on ennustettu tavanomaista rauhallisempaa. Hurrikaanikausi jatkuu marraskuun loppuun ja on yleensä voimakkaimmillaan elokuusta lokakuuhun.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta maailman sää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.