Mainos

Euroopan helleaalto päättyy koviin ukkosiin – Tyynellämerellä erikoinen hurrikaanijono

Kovat ukkoset ja sateet viilentävät nyt Keski-Euroopan säätä. Tyynellämerellä on samaan aikaan kolme hurrikaania ja yksi trooppinen matalapaine.

Viime päivinä Keski-Euroopassa on mitattu yli 30 asteen lukemia. Nyt Ranskan ja Saksan yli on kulkemassa säärintama, jonka jälkipuolella virtaa vuodenaikaan nähden tavanomaisempaa ilmaa.

– Kovat helteet jatkuvat edelleen Etelä- ja etenkin Kaakkois-Euroopassa. Lämpötilaero helteisen ilmamassan ja Atlantilta saapuvan ilman välillä on suuri, joten säärintamassa tulee rankkoja sadekuuroja ja ukkosia. Tänä aamuna voimakkaimmat ukkoset on saatu Baltiassa, Suomen eteläpuolella olevassa saderintamassa, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Päivän aikana säärintamaan liittyviä ukkosia tulee esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Puolassa.

– Sekä Ranskassa että Saksassa varoitetaan ukkosista ja mahdollisista tulvista. Koko Itä-Euroopassa, Puolasta aina Kreikkaan asti, on voimassa hellevaroitus, sanoo Miina Manninen.

Hurrikaaneja jonossa

Tyynellä valtamerellä liikkuu samanaikaisesti kolme hurrikaania ja yksi trooppinen matalapaine.

– Pahimmillaan kaikki kolme hurrikaania, Kilo, Jimena ja Ignacio, olivat nelosluokan hirmumyrskyjä samaan aikaan. Nyt ainakin Ignacio on jo alkanut heiketä. Hurrikaanit liikkuvat melko lähellä Havaijia, mutta yksikään niistä ei ole rantautumassa. Myös lähinnä Yhdysvaltoja oleva trooppinen matalapaine on heikkenemässä.

Harvinaisen hurrikaanisarjan yksi syy lienee El Niño -ilmiössä. El Niño on ilmiö, joka nostaa meren pintaveden lämpöä Tyynenmeren itäosassa lähellä päiväntasaajaa.

– Lämmin merenpinta tarjoaa hyvät puitteet voimakkaiden hurrikaanien syntymiseen. Myös El Niñon vaikutus ilmakehän tuuliin suosii hurrikaanien kehitystä, toteaa Miina Manninen.

Myös Atlantilla pyörivä, nyt jo hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi heikentynyt Fred on erikoinen, sillä se syntyi lähempänä Afrikan mannerta kuin hurrikaanit yleensä.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.