Vilkas ennakkoäänestys saattaa johtaa korkeaan äänestysprosenttiin: "Se voisi nousta parikin prosenttiyksikköä"

Ennakkoäänestys alkaa 4:03
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 3. huhtikuuta 2019.

Vaalitutkija Sami Borgin mukaan korkea äänestysprosentti voi sataa demarien, vihreiden ja perussuomalaisten laareihin.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on jatkunut vilkkaana. Tänään torstaina alkuiltapäivään mennessä jo yli kahdeksan prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt ennakkoon, ilmenee oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta.

Ennakkoäänestys alkoi eilen.

– Vilkas ennakkoäänestys saattaa ennakoida myös entistä korkeampaa äänestysprosenttia, arvioi vaalitutkija, yliopistonlehtori Sami Borg Tampereen yliopistosta.

Korkeampi äänestysprosentti taas voi Borgin mukaan parantaa etenkin demareiden, vihreiden ja perussuomalaisten vaalimenestystä.

– Kaikki kolme ovat niitä puolueita, joilla on tunnetusti vaikeuksia saada kannattajansa täysimääräisesti vaaliuurnille, sanoo Borg.

Ainakin mielipidekyselyjen perusteella vihreiden, demarien ja perussuomalaisten suosio on ollut nousussa.

Ennakkoäänestyksen suosio kasvussa

Täyttä varmuutta siitä, mitä puolueita mahdollinen äänestysinnon lisääntyminen lopulta suosii, ei Borgin mukaan kuitenkaan ole.

– Kaikki järkevät vastaukset tähän kysymykseen ovat ehdollisia, hän sanoo.

Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä eli eilen äänensä antoi lähes 240 000 suomalaista eli 5,6 prosenttia äänioikeutetuista.

– Olen toiveikas, että äänestysprosentti voisi nousta parikin prosenttiyksikköä, arvioi Borg.

Viime aikoina lähes puolet äänistä on annettu ennakkoäänestyksessä. Yhden prosenttiyksikön nousu ennakkoäänestysaktiivisuudessa ennakoisi siis sitä, että äänestysprosentti kaikkiaan nousee kaksi prosenttiyksikköä.

Ennakkoäänestyksen suosio on hiljalleen kasvanut tällä vuosikymmenellä.

Mahdollista on Borgin mukaan sekin, että äänestysprosentti ei ole nousussa, vaan meneillään on siirtymä varsinaisesta vaalipäivästä ennakkoäänestykseen. 

Lue myös:

    Uusimmat