Mitkä puolueet kirivät vaali-iltana ja miksi? Näin tulkitset ennakkoääniä

Viimeiset eduskuntapaikat ja kärkipaikka voivat ratketa vain kourallisella ääniä 2:05
Viimeiset eduskuntapaikat ja kärkipaikka voivat ratketa vain kourallisella ääniä. Videolla kerrotaan, miten tämä voi vaaleissa näkyä.

Vaalitulosta odottavat suomalaiset saavat sunnuntaina iltakahdeksalta ensitiedon ääntenlaskennan tilanteesta. Miten lukuja tulisi tulkita?

Tulkinta on iso kysymys myös puolueille. Kun neljä vuotta sitten ääntenlaskennan ensitilanne julkaistiin, SDP:llä ja perussuomalaisilla oli eroa 3,8 prosenttiyksikköä. Illan aikana Antti Rinteen (sd.) vaalivoitto suli 0,2 prosenttiyksikköön.

Kokoomuksen entinen suunnittelupäällikkö Jukka Manninen on seurannut useiden vaalien tulosta numeroiden äärellä.

– Valmistautuminen puheenjohtajan briiffaamiseen tuloslähetystä varten oli aina usean päivän homma, Manninen sanoo.

STT perehtyi siihen, miten puolueiden suosio vaihteli 2010-luvun eduskuntavaaleissa ennakkoäänestämisen ja varsinaisen vaalipäivän välillä. Ne kertovat, mihin vaalitulos on sunnuntai-illan aikana keskimäärin kehittynyt.

Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!

MTV:n konkariankkuri Maija Lehmusvirta luotsaa vaalien tulosiltaa ensimmäistä kertaa pitkällä urallaan 5:26
MTV:n konkariankkuri Maija Lehmusvirta luotsaa vaalien tulosiltaa ensimmäistä kertaa pitkällä urallaan.

Rikkooko SDP:n kalastelu trendin?

Ääntenlaskennan edetessä tunnetuin pudottaja on keskusta.

Syynä pidetään puolueen kannatuksen keskittymistä maaseudulle, jossa pitkät etäisyydet kannustavat ennakkoäänestämiseen. 2010-luvulla puolue sai vaalipäivänä keskimäärin neljä prosenttiyksikköä vähemmän ääniä kuin ennakkoon.

Puolue myös nousee vaali-illan alussa, kun ääntenlaskenta valmistuu ensin pienissä kunnissa. Nyt Manninen kuitenkin kehottaa Annika Saarikkoa (kesk.) varomaan alkuillan johtopäätöksiä.

– Ennakkoäänestyksen perusteella vaikuttaa siltä, että keskustan vahvat piirit ovat äänestäneet hieman verkkaisemmin, mikä voi vaikuttaa siihen, että nyt niin nousu kuin lasku on illan aikana loivempi, Manninen sanoo.

Kaksissa edellisissä vaaleissa myös SDP:n kohtalona oli pudotus vaali-illan aikana. Tällä kertaa puolue on yrittänyt kalastella ääniä vihreiden kannattajilta, jotka aktivoituivat suurissa kaupungeissa vasta vaalipäivänä. Nähtäväksi jää, vaikuttaako tämä demarien trendiin.

Pohjanmaan perinne

Kokoomus on ollut maltillisesti suositumpi vaalipäivänä. Vuosina 2011 ja 2015 puolue kiri prosenttiyksikön verran, mutta viimeksi eroa ei käytännössä ollut.

Suurin petraaja on kahdesti ollut perussuomalaiset. Loppukireistään tunnetuksi tullut puolue oli viimeksi peräti neljä prosenttiyksikköä suositumpi vaalipäivänä kuin ennakkoäänestyksessä.

Vasemmistoliiton kannatushuippu on kaksissa viime vaaleissa nähty ennakkoäänestyksessä. Puolue oli molemmilla kerroilla vaalipäivänä runsaan prosenttiyksikön heikompi.

RKP petrasi saman verran. Syynä on äänestyskulttuuri Pohjanmaan kunnissa, joissa on ruotsinkielinen enemmistö, kertoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

– Alueen asukkaat kokevat edelleenkin juhlalliseksi perinteeksi käydä äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä, hän sanoo.

Johtopäätöksiä varottava

Lukuja tulkitessa on hyvä muistaa, että kaikkia ennakkoääniä ei välttämättä ehditä laskea klo 20:een mennessä.

Näin kävi neljä vuotta sitten, jolloin vihreiden ja kokoomuksen iltakahdeksalta ilmoitettu kannatus oli hitusen suurempi kuin puolueiden osuus ennakkoäänistä. SDP:n ja perussuomalaisten tulos oli hieman heikompi.

– Se on riski, millaisia johtopäätöksiä vedetään tuloksesta iltakahdeksalta. Pitäisi ainakin olla selvillä, kuinka paljon Uudenmaan ääniä on laskematta, Manninen sanoo.

Lopulta jokaiset vaalit ovat ainutlaatuiset. Aiempien vaalien trendit eivät ole tae tulevasta.

Tuloksen päättävät äänioikeutetut Suomen kansalaiset.

Vaalipäivän perinteet syyniin – näin kansalaiset viettävät ensi sunnuntain: "Silloin voi vaikka poksauttaa kuohuvaa" 1:36
Vaalipäivän perinteet syyniin – näin kansalaiset viettävät ensi sunnuntain: "Silloin voi vaikka poksauttaa kuohuvaa".

Lue myös:

    Uusimmat