Mainos

Viljelijät vaihtoivat vehnän kannabikseen Albaniassa – Ilir: "En ole rikollinen, epätoivo ajoi tähän"

Joukko poliiseja kapuaa ylös jyrkkää vuorenrinnettä Itä-Albaniassa. Tuntien kävelyn jälkeen he löytävät etsimänsä: omatekoisesta kastelujärjestelmästä lähtevät vesiputket johdattavat poliisit verkkoaidalla rajatun kannabisviljelmän luokse.

Pienessä, vuoristoisessa ja köyhässä Albaniassa viljellään enemmän kannabista kuin missään muussa Euroopan maassa. EU:hun mielivä hallitus yrittää tehdä huumekaupasta lopun, mutta haaste on valtava.

Rikollisjengit pyörittävät huumebisnestä, jonka polttoaineena toimii köyhien maanviljelijöiden epätoivo. Huumekauppiaat maksavat viljelijöille kilosta kannabista jopa 300 euroa. Saadakseen saman rahan vehnästä sitä pitäisi viljellä 500 kiloa.

– En ole rikollinen, epätoivo on ajanut minut tähän. Tulen hädin tuskin toimeen, kertoo maanviljelijä Ilir, 50, joka ei halua kertoa sukunimeään.

Viljelijä voi tienata kannabista kasvattamalla ja myymällä 15-35 euroa päivässä. He näkevät kuitenkin vain pienen osan huumerahoista. Varsinaiset voitot käärivät huumekauppiaat, jotka salakuljettavat kannabiksen Italiaan ja Kreikkaan. Siellä kilohinta on kymmenkertainen.

Albania on myös tärkeä läpikulkureitti eteläamerikkalaiselle kokaiinille ja afganistanilaiselle heroiinille matkalla Eurooppaan.

Poliiseja ja poliitikkoja mukana bisneksessä 

Viranomaisten mukaan poliisi on tehnyt tammi-lokakuussa yli 1 200 operaatiota, joissa on tuhottu yli 2,3 miljoonaa kannabiskasvia ja pidätetty yli 250 ihmistä. Huumeidenvastaista työtä vaikeuttaa, että huumebisnekseen on sekaantunut korruptoituneita poliiseja ja poliitikkoja.

Yhdysvaltojen Albanian-suurlähettiläs Donald Lu kertoo, että viranomaisten reipastumisen takia tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta ongelmia riittää.

– Tiedämme esimerkiksi, että useilla parlamenttiedustajilla, pormestareilla ja pormestariksi pyrkineillä on tuomioita huumerikollisuudesta EU-maissa, Lu sanoo.

Heinäkuussa julkaistussa vuosiraportissaan Italian huumeidenvastainen virasto kertoi, että kannabiksen takavarikot olivat vähentyneet. Tämän katsotaan johtuvan siitä, että Albaniasta tulevien huumeiden määrä on laskenut.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.