Essayah MTV:lle Junnilan erosta: "Ainoa oikea johtopäätös – varmasti helpottaa hallitusyhteistyötä"

Maa- ja metsätalousministeri, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toteaa MTV:lle, että Vilhelm Junnilan ero elinkeinoministerin tehtävistä oli ainoa oikea ratkaisu. Essayah piti Junnilan esiin nostettuja ilmastoaborttipuheita täysin pöyristyttävinä.

Vilhelm Junnila ehti toimia ministerinä ennätyksellisen lyhyen ajan, vain kymmenen päivää, ennen kuin hän ilmoitti erostaan äärioikeistokytköksiin liittyneen kohun seurauksena.

– Ministeri ja tässä tapauksessa nyt ex-ministeri Vilhelm Junnila teki ainoan oikean johtopäätöksen tässä tilanteessa. Näin tuli menetellä, Sari Essayah kommentoi MTV:lle.

Essayah ei kommentoinut, oliko puheenjohtajanelikko mahdollisesti käynyt asiaa läpi.

– Kyllä hän on nämä ratkaisut varmaankin sitten yhdessä puolueen kanssa tehnyt.

– Varmasti (Junnilan ratkaisu) tästä eteenpäin helpottaa (hallitus)yhteistyötä, Essayah lisää.

Essayah ei halunnut spekuloida sillä, miten kristillisdemokraatit olisivat suhtautuneet, jos Junnila olisi halunnut jatkaa ministerinä. Puolueen kansanedustaja Päivi Räsänen vaati aiemmin tänään Junnilaa tilille tämän kommenteista "ilmastoabortteihin" liittyen.

– Nämä kirjallisen kysymyksen sanamuodot ja ilmastoabortista puhuminen ovat ekofasistisia ilmaisuja ja täysin pöyristyttäviä, Essayah toistaa aiemman kantansa.

Miksi Junnilalla ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin erota elinkeinoministerin tehtävästä? 2:45
Katso myös MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen analyysi: Miksi Junnilalla ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin erota elinkeinoministerin tehtävästä

Räsänen: Hallituksen käytävä sisäinen keskustelu kehitysyhteistyön tavoitteista

Päivi Räsänen toteaa tiedotteessaan niin ikään ministeri Junnilan tehneen oikean ratkaisun.

– Olin itse äänestämässä luottamusta Junnilalle sillä perusteella, että hän oli pyytänyt anteeksi antisemitismiin viittaavia lausuntojaan ja yhteyksiään ja vakuuttanut, että ”huono huumori” ei toistu. Halusin osaltani antaa hänelle mahdollisuuden. Kun anteeksi pyydetään, niin anteeksi annetaan, Räsänen sanoo tiedotteessa.

– Olikin ahdistavaa löytää eilen illalla myöhään hänen vuonna 2019 tekemänsä kirjallinen kysymys afrikkalaisten ilmastoaborteista. Tässä oli raskauttavaa myös hänen aiempiin sosiaalisen median lausuntoihinsa nähden se, että kyseessä oli valtiopäivätoimi, jota ei voi selittää huumoriksi. Koin velvollisuudeksi kysyä häneltä julkisesti selitystä tähän, Räsänen jatkaa.

Räsänen odotti Junnilan irtisanoutuvan ehdotuksesta ja pyytävän sitä anteeksi, mutta tämä väittikin sitä nykyisen hallitusohjelman mukaiseksi.

– Tässä tuli omalla kohdallani raja vastaan. En missään nimessä ole mukana sellaisessa hallitusohjelmassa, jonka tavoitteena olisi vähentää ilmastopäästöjä lisäämällä afrikkalaisnaisten abortteja, Räsänen kirjoittaa.

– Toivon, että hallitus käy vielä ensi viikolla keskustelun hallitusohjelman tulkinnasta myös tältä osin, jotta kaikilla on sama käsitys kehitysyhteistyön tavoitteista. 

Lue myös:

    Uusimmat