Junnila avautuu natsiepäilyistä – aloite ilmastoaborteista "täysin hallitusohjelman mukainen"

Pöllöraati: Kenen kanssa ministeri saa kaveerata? 11:54
Katso Pöllöraadin puinti Junnilan tapauksen viimeisimmistä käänteistä!

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) kommentoi hänen ympärille kasvanut kohua nyt sosiaalisessa mediassa.

Junnila kirjoittaa Facebook-tilillään, ettei hänellä ole koskaan ollut mitään suhdetta tai kytköstä ääriaineksiin. Hän kertoo myös tuomitsevansa erityisesti kaiken antisemitismin.

– Minulla ei ole koskaan ollut mitään suhdetta tai kytköstä ääriaineksiin. Tuomitsen erityisesti kaiken antisemitismin ja luonnollisesti sitoudun kaikkiin hallitustyöskentelyn asettamiin velvoitteisiin, Junnila kirjoittaa.

– Pesukarhuista pitävän paremman puoliskon lahjana antama solmio on tulkittu piiloviestiksi. Se ei ole piiloviesti. Halusin mennä elämäni kovimpaan paikkaan puolisoltani saamani kravatti kaulassa.
Suomessa käytävä keskustelu vaikuttaa kummalliselta ja vieraalta. Piilomerkityksiä nähdään kaikkialla, Junnila kommentoi.

Jos julkaisu ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Junnila sanoo sitoutuvansa kaikkiin hallitustyöskentelyn asettamiin velvoitteisiin. Hän on aiemmin pahoitellut vitsailua äärioikeistoon liittyvistä aiheista.

– Menneiden aikojen huono some- ja muu käytös ei missään nimessä ole hyväksyttävää. Toisaalta voi kysyä pitääkö asioita ylipäätään arvioida ikään kuin ne tapahtuisivat nykyhetkessä ja asemassa - ja usein aivan erilaisessa kontekstissa ja jakelukanavassa. Ja totta kai olen kuluneiden vuosien aikana vitsaillut. Niin ihmiset tekevät, Junnila kirjoittaa julkaisuussan.

Ministerin epäiltyjä kytköksiä äärioikeistolaisliikkeisiin on putkahdellut julkisuuteen jo aiemmin ja tällä viikolla keskiviikkoisen luottamusäänestys jälkeenkin. Eduskunta äänesti Junnilan luottamuksen puolesta äänin 95–86. Useat oppositiopuolueet olivat syyttäneet Junnilaa yhteyksistä äärioikeistolaiseen liikehdintään.

Viimeisimpänä esiin nousi Junnilan verkkosivun linkin pääte, joka viittaa natsi-Saksan rakennusprojektiin. Myös Junnilan eduskunnan äänestyksessä käyttämä pesukarhuin kuvioitu kravatti on herättänyt huomiota, pesukarhu kun on esimerkiksi Yhdysvalloissa ymmärretty äärioikeiston symboliksi.

Junnila vastaa kirjoituksessaan myös kritiikkiin, jota Päivi Räsänen (kd.) on esittänyt hänen aiemmin eduskunnassa tekemästään aloitteesta.

Junnila on esittänyt, että Suomen pitäisi pyrkiä hillitsemään ilmastonmuutosta edistämällä abortteja Afrikassa. Nyt hän kirjoittaa, että ajatus on täysin uuden hallitusohjelman mukainen.

– Aloitteessani tarkoitetaan afrikkalaisten naisten oikeutta ja mahdollisuutta aborttiin. Aloite on täysin 2023 hallitusohjelman mukainen: " Väestönkasvun ollessa nopeampaa kuin talouskasvu on köyhyyden torjuminen ja hyvinvoinnin vahvistaminen kestävästi erittäin vaikeaa. Hallituksen kehityspolitiikan painopisteitä ovat naisten ja tyttöjen aseman, itsemääräämis- oikeuden sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden vahvistaminen, joka on keskeistä myös väestönkasvun hillinnässä, sekä koulutus ja ilmastotoimet."

Juttua päivitetty kello 10.32.

Lue myös:

    Uusimmat