Viisikymppinen sydäninfarktipotilas: Olin varma, että kyseessä on virhediagnoosi

Eila ei tajunnut tilanteensa vakavuutta edes siinä vaiheessa, kun häntä kiidätettiin leikkauspöydälle. Sydäninfarkti tuli viisikymppiselle, perusterveelle naiselle täysin puun takaa.

Eila, 52, vietti kesäpäivää vuonna 2007 perheensä mökillä, kun hän havaitsi kolotusta olkapäässään. Viikonlopun mittaan vaivat täydentyivät närästyksellä, josta Eila ei ollut eläissään kärsinyt.

Maanantaiaamuna Eila hakeutui läheiselle terveysasemalle.

− Pyysin piikkiä olkapääkipuihin. Hoitaja halusi ottaa sydänfilmin varmuuden vuoksi. Yhtäkkiä hän meni oudon näköiseksi, Eila kertaa.

Hän haki lääkärin paikalle, joka täräytti ilmoille käsittämättömän uutisen: sinulla on sydänkohtaus päällä. Meidän on lähdettävä välittömästi sairaalaan.

Eila purskahti nauruun.

− Olin varma, että kyseessä on virhediagnoosi. Halusin takaisin töihin. En edes soittanut miehelleni, niin ihmeelliseltä koko tilanne tuntui.

Vauhdilla leikkaukseen

Sairaalassa tehdyt verikokeet ja röntgenkuvat vahvistivat terveyskeskushoitajan epäilyt. Kyseessä oli todellakin sydäninfarkti.

Eila pumpattiin täyteen morfiinia ja määrättiin liotukseen veritulpan poistamiseksi. Seuraavana päivänä vuorossa olivat varjoainekuvaukset.

− Lääkäri totesi, että yksi suoni on yhä tukossa. Minut kiikutettiin niillä sanoilla pallolaajennukseen. En tiennyt yhtään mitä tapahtui, Eila kuvaa tilanteen nopeita käänteitä.

Leikkauksen jälkeen kivut yltyivät entisestään. Lääkäri epäili, että suoni oli mennyt uudestaan tukkoon. Eila joutui jälleen toimenpiteeseen.

− Tällä kertaa minuun sattui valtavasti. En ole eläissäni kokenut sellaista kipua.

Sairaalajakson ylle jäi lopulta roikkumaan ikävä epätietoisuuden varjo.

− Käteeni iskettiin tippaa ja piikkiä, suoneen laskettiin ties mitä lääkettä. Kukaan ei missään vaiheessa kertonut minulle, mitä milloinkin tapahtui. Olisin kuitenkin kaivannut kipeästi tietoa tilastani.

Järkytys iski

Viikko yllättävän sydäninfarktin jälkeen Eila seisoi Malmin sairaalan edessä odottamassa miestään hakemaan häntä kotiin. Järkytys iski jälkijunassa kertarysäyksellä. Mitä minulle on tapahtunut, Eila pohti.

− Kysyin lääkäriltä, että mitä minä voin tehdä, jotta me emme tapaa enää koskaan. Ohje oli selkeä: lopeta tupakanpoltto.

Eila aloitti sauhuttelun 13-vuotiaana. Makeaa rakastavalle naiselle oli kertynyt vuosien mittaan myös ylipainoa. Lisäksi Eilalla oli todettu kohonnut kolesteroli ja verenpaine.

− En osannut silti odottaa infarktia. En käytä alkoholia lainkaan, ja elän ylipäätään säännöllistä elämää. Kävelen työni vuoksi päivittäin 5−10 kilometriä.

Sydäninfarktin myötä Eila sulki kerrasta savukeaskin ja pysyi päätöksessään. Elämäntapamuutosta siivitti kakkostyypin diabetes, jonka Eila sai infarktin kylkiäisenä.

Elämänarvot uusiksi

Moni potilas masentuu sydäninfarktin jälkeen. Masennuksen sijaan Eilaa vaivasi epätietoisuus. Pelastukseksi koitui Sydänliiton sydänpiiri, jonka kautta Eila sai yhteyden sydänohjaajaan.

Pirkosta muodostui korvaamaton tuki. Sain häneltä sekä keskusteluapua että käytännön neuvoja.

Eilan mielessä pyöri lukuisia kysymyksiä. Uusiiko sydäninfarkti? Mitä voin tehdä, ettei niin käy? Miksi minulle ylipäätään kävi näin?

− Tukeudun Pirkkoon yhä. Luotan häneen enemmän kuin lääkäreihin, Eila toteaa.

Kaksi kuukautta sydäninfarktin jälkeen Eila palasi työhönsä sähkömittarinlukijaksi. Hän kokee vahvasti olevansa elämän jatkoajalla.

− Turhat marinat ovat jääneet pois. En ole ollut koskaan materian perään. Arvostan elämän pieniä asioita, kuten perhettä ja lapsenlasta. Minulla on myös uskomattomia ystäviä, joiden tuesta on ollut valtava apu toipumisessani.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat