Mainos

Viisi vahvinta selviämässä mukaan Venäjän vaalitaistoon

Keskusvaalilautakunnalla on nyt kymmenen päivää aikaa tarkastaa kortit ja antaa lopullinen tuomionsa.

Venäjän keskusvaalilautakunta on saanut presidentinvaaleihin pyrkijöiden viimeiset kannattajakortit. Vaaditut asiapaperit sai määräajassa toimitettua viisi ehdokasta.

Kommunistisen puolueen Gennadi Zjuganov ja liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovski olivat rekisteröityneet lautakunnalle jo joulukuussa. Yhtenäinen Venäjä -puoleen ehdokas ja voittajasuosikki Dmitri Medvedev puolestaan toi asiakirjat viime maanantaina.

Entinen pääministeri Mihail Kasjanov sekä Demokraattisen puolueen Andrei Bogdanov toimittivat heiltä vaaditut kannattajakortit vasta aivan viime tipassa keskiviikkona.

Lautakunta hylkäsi useita ehdokkaita

Vaatimukset presidenttiehdokkuuteen riippuvat pyrkijöiden asemasta. Parlamentin alahuoneessa duumassa toimivien puolueiden johtajat voivat rekisteröityä presidenttiehdokkaiksi ilman erikseen kerättyjä kannattajakortteja.

Duuman ulkopuolisille pääsy presidenttiehdokkaaksi on kuitenkin selvästi kovemman työn takana. Keskusvaalilautakunnalle on toimitettava kaksi miljoonaa kannattajakorttia. Tehtävä osoittautuikin useille ehdokkaille ylivoimaiseksi.

Vaalien ulkopuolelle putosivat kuka mistäkin syystä muun muassa äärinationalistinen duumaedustaja Nikolai Kurianovitsh, oppositiopoliitikko Vladimir Bukovski, Toinen Venäjä -puolueen johtaja Garri Kasparov sekä neuvostokommunismia ajava Oleg Shenin.

Bukovskin kohdalla syynä oli muun muassa se, että hän ei ole asunut pysyvästi Venäjällä kymmentä vuotta kuten laki vaatii. Lisäksi hänellä on oleskelulupa Britanniaan. Pysyvä oleskelu ulkomailla on ehdokasasettelun hylkäysperuste.

Bukovski on päätöksen jälkeen yrittänyt hakea muutosta oikeusteitse, mutta Venäjän korkein oikeus ehti tänään ilmoittaa, ettei päätöstä pureta.

Neljä autokuormallista allekirjoituksia

Uutistoimisto Rosbaltin mukaan entinen pääministeri Mihail Kasjanov sai kerättyä 2 240 000 allekirjoitusta, joista keskusvaalilautakuntaan toimitettiin hiukan yli kaksi miljoonaa. Kuljetukseen tarvittiin henkilöauton lisäksi neljä Gazelle-minibussia. Kaikki autot oli koristeltu Venäjän lipuilla.

Demokraattisen puolueen Andrei Bogdanov selvisi paikalle vain yhdellä autolla, vaikka hänelläkin oli mukanaan 2 100 000 kannattajan allekirjoituskortit.

Keskusvaalilautakunnalla on nyt kymmenen päivää aikaa tarkastaa kortit ja antaa lopullinen tuomionsa. Kasjanov oli varma, että hänen rekisteröimisensä sujuu hyvin.

- Ennusteeni on, että minut hyväksytään ilman mitään ongelmia, Kasjanov totesi Rossija-tv-kanavalle, ja lisäsi ettei aio missään tapauksessa enää vetäytyä kilvasta.

Presidentinvaalit pidetään 2. maaliskuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.