Viinin ja lampaan liitto

437937 Cono Sur Reserve Cabernet Sauvignon 2001, Maipo Valley, Chile 9,99 euroa

Erityisesti näin pääsiäisen aikoihin ortodoksien touhu alkaa vaikuttaa jossain mielessä sangen mukavalta. Pieni paasto joka päättyisi hallittuun gastronomiseen nautiskeluun suurempien elämänkatsomuksellisten arvojen sävyttäessä juhlallisuuksia kuulostaisi mainiolta kevätkauden huipentumalta. Ja jos muutaman viinilasillisenkaan ei uskota tuovan sitä lopullista, kuumempaa tuomiota, niin saatanpa näinä päivinä soitella ystävälleni Vanjalle josko pashamuotin palaset on kaivettu kaapista ja soviteltu yhteen.

On se pääsiäinen koittamassa muillekin uskontokunnille ja vaikkei itseään niin hengelliseksi tuntisikaan on aivan sallittua, ja loistava tilaisuus rauhoittua hyvän ruoan ja läheisten kanssa näinä yleisinä vapaapäivinä.

Pääsiäisaterian klassinen pääruoka täällä Suomessa on lampaanpaisti ja tästä syystä lampaanlihaa onkin keväisin hyvin tarjolla, joten kannattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen ja seurata perinteitä. Ja jollei uunin kanssa pelaaminen tunnu kiinnostavan voi unohtaa kokonaisen paistin ja paistaa sen sijaan lampaankyljyksiä. Lisukkeet ja kastikkeen voi toteuttaa omien mieltymystensä mukaan, mutta jos päätyy paistin valmistukseen, niin olisi sääli jättää paistiliemi lisäämättä kastikkeeseen.

Oikeastaan ainoa kriittinen asia lampaan kanssa touhuiltaessa on märän villakintaan maun välttäminen ja siihen löytyy kaksi konstia. Ensinnäkin: marinoi liha hyvin ja hartaasti. Laita lihat pussiin valkosipulin, voimakkaiden yrttien, kuten rosmariinin ja timjamin, pippurien, sitruunamehun tai viinin ja öljyn kanssa useammaksi vuorokaudeksi. Marinadiin voi laittaa melkein mitä tahansa, kunhan siinä on tarpeeksi makua. Toiseksi, älä päästä lihaa liian kypsäksi. Uuniin mieto lämpö ja kyljykset ympäri juuri kun alkaa aavistella lihanesteen helmeilyä yläpinnalla. Yleisestikin liian kypsä liha kuivuu ja kovettuu ja lampaan ollessa kyseessä se saa myös tuota epätoivottua lapasen aromia.

Viini lampaalle

Klassisia viinisuosituksia lampaan seuraksi löytyy monia: kypsä Bordeaux, leveä Pomerol, vanha Rioja, riippuen hieman mistä kysyy ja kenen lammasta syö. Nyt asian tekee mielenkiintoiseksi se, etten tiedä onko teillä edessänne paahtuneet kyljykset vaiko pehmeäksi muhinut paisti .

Viini saa olla täyteläinen (en sitten yhtään tykkää koko täyteläisyysluokittelusta, mutta siitä lisää joku toinen kerta), lampaan oma aromi vaatii vastapainoa. Lammasateria on melko monimuotoinne kaikkine yrtteineen, mausteineen ja paistamisineen, joten viinistä saisi löytyä laajasti erilaisia herkkiä ja eteerisiä elementtejä. Näitä ylävireisiä ominaisuuksia yleensä löytyy cabernet sauvignonista ja jos on mennyt perinteiseen tapaan lisäämään paistin kylkeen minttyhyytelöä, niin cabernet voisi vastata myös mintun huutoon.

Yritetään vielä välttää klassisia asetelmia ja lompakon pahoinpitelyä sekä pitäydytään tämän vuoden uutuuksissa. Ja näin olleen vuoden 2003 pääsiäispullo on: 437937 Cono Sur Reserve Cabernet Sauvignon 2001, Maipo Valley, Chile. Viini tulee kohtuullisen maineikkaalta cabernet-alueelta Chilestä, tila on Chilen suurimman tuottajan Concha y Toron omistuksessa, rypäleet on poimittu käsin ja viinille on näytetty ranskalaista tammea hieman vajaan vuoden verran.

Korkki on tehty tummansinisestä muovista ja viinin väri on lähes samaa sävyä. Tuoksusta löytyy niitä haettuja eteerisiä elementtejä - on minttua hyytelölle ja savua paistuneelle kyljykselle, eikä ronskia marjaisuuttakaan tarvitse liikoja etsiä. Maku on pitkä ja savuisan yrttinen, ja hyvässä tasapainossa, tavaraa on paljon, mutta mikään ominaisuus ei korostu liikaa. Muodostuupa tästä hauska kaksijakoinen fiilis, tätä olisi mukava nautiskella ihan sellaisenaan, mutta toisaalta viini saa myös kipeästi kaipaamaan pääsiäistä ja sitä lammasta. Voi sanoa että tämä viini voitti oikeutetusti kultamitalin sarjassaan Vuoden Viini-kilpailussa, kokonaisuutena tuotteen laatu on sen verran korkea.

Pisteet 13/20 Hinta/laatu +Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat