Viiniharrastajan varustus – perusta oma viinikellari

Hyvä viini maistuu vieläkin paremmalta, kun sen säilyttää ja tarjoilee oikein. Kotiin kuin kotiin on helppo luoda puitteet nautiskelijan harrastukselle.

Parhaimmillaan viininautinto hivelee kaikkia aisteja: maku, tuoksu, kauniit värit ja lasin tuntu yhdistyvät viihtyisään seurustelutilanteeseen. Viininmaistajaiset ystävien seurassa tai lasillisen nauttiminen työpäivän jälkeen tarjoavat rentouttavia hetkiä arjen kiireen vastapainoksi.

Varusta olohuoneeseen oma nurkkaus viinitarvikkeille tai varaa keittiöstä niille tietty paikka. Alkuun pääsee perusvarustuksella: korkinavaaja ja viinilasit ovat ainoat ehdottomasti tarpeelliset välineet. Karahvi, viininjäähdytin ja pullonsulkijat ovat harrastajan seuraavat hankinnat ja auttavat saamaan viineistä enemmän irti.

Panosta laatuun perusvarustuksessa

Laadukkaat välineet parantavat viinikokemusta. Viinilasin sanotaan usein olevan yhtä tärkeä makuun vaikuttava tekijä kuin oikea tarjoilulämpötila.

Esimerkiksi lasin muoto vaikuttaa viinistä syntyvään makuaistimukseen merkittävästi, sillä lasin muoto määrittää, mikä kohta kielestä aistii juoman ensimmäisenä ja vahvimmin ja kuinka nenä kohtaa viinin tuoksun. Kaunis muoto, lasin kirkkaus ja viinin värin korostuminen täydentävät kokemusta.

Eri viinityypeille on kullekin olemassa omat lasinsa. Perusmaistelialle riittävät erilliset puna-, valko- ja kuohuviinilasit, mutta tosiharrastaja varustaa keittiönsä tai kotikellarinsa laajemmalla valikoimalla. Eri seutujen viineille tai tietyille viinilajikkeille on olemassa omia lasityyppejään, joista niitä oikeaoppisimmin nautitaan. Viinilasit pestään kuumalla vedellä mieluiten ilman pesuainetta ja kiillotetaan pehmeällä pyyhkeellä tai mikrokuituliinalla.

Hyvä korkkiruuvi on tukeva, käteen sopiva ja sen terä on tasaisen ruuvimuodon sijaan spiraalimaisesti muotoiltu. Jos koko pulloa ei nautita kerralla, kannattaa se sulkea tiiviillä korkilla hapettumisen hidastamiseksi. Usein tapana on käyttää pullon omaa korkkia, mutta parhaiten hapettumista hidastaa tyhjiöpumppumekanismilla varustettu erillinen korkki.

Karahvi ja viininjäähdytin

Dekantointi, eli viinin kaataminen karahviin ennen tarjoilua, saa sen maun aukenemaan. Usein ajatellaan, että vain vanhat, sakkaiset pullot kaipaavat dekantointia, mutta myös nuoret viinit hyötyvät siitä. Dekantoinnin tarkoitus ei ole ainoastaan kirkastaa vaan myös avata viinin makua.

Uudenkin viinin maku paranee juoman saadessa hieman ilmaa. Mitä täyteläisempi viini, sitä pidempään sitä kannattaa dekantoida. Kaunis karahvi on myös silmänilo ja koristeellinen sisustusesine ollessaan esillä vaikkapa vitriinissä viinilasien seurana.

Kunkin viinin kohdalla on tärkeää tuntea oikea tarjoilulämpötila. Viininjäähdyttimen avulla viini pysyy oikean lämpöisenä koko pullon nauttimisen ajan, mikä etenkin valkoviinien tapauksessa on tärkeää.

Jäähdytin voi olla pullon ympärille sujautettava pakastimessa jäähdytetty "sukka" tai metallinen astia, joka täytetään jäillä tai jäävedellä. Kattauselementtinä metallinen viininjäähdytin on tyylikäs. Muista kattaa mukaan pieni pyyheliina, ettei ympäristö kostu astian mahdollisesti hikoillessa.

Rakentaisinko kellarin?

Laadukasta viiniä kannattaa käsitellä oikein. Moni viini ei ole vielä parhaimmillaan, kun se saapuu myytäväksi. Maku kehittyy varastoinnin aikana, ja laatuviinit toimivat jopa sijoituskohteina: niiden arvo voi vuosien päästä nousta moninkertaiseksi ostohintaan nähden. Hyvää viiniä kannattaa siis säilyttää kotioloissakin huolellisesti. Väärä varastointi voi pilata parhaankin pullon.

Viini kuuluu säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Luonnonkorkkiset pullot säilytetään vaakatasossa, jotta korkki ei pääse kuivumaan ja siten päästämään pulloon ilmaa. Kierrekorkilliset viinit voidaan varastoida myös pystyasennossa. Tosiharrastajan unelma on tietenkin ikioma viinikellari.

Maakellarin olosuhteet ovat ihanteelliset viinille: kosteaa, pimeää ja viileää. Omakotiasuja voi helposti nikkaroida sopivat hyllyt viinien säilytykseen ja alkaa kerätä nautiskelijan kokoelmaa kellariin.

Jos kellaria ei ole käytettävissä, tavallinen komero käy lähes yhtä hyvin viinin säilytykseen. Ihanteellisen lämpötilan sanotaan usein olevan 13 asteen paikkeilla. Mikä tahansa lämpötila noin 8–20 asteen väliltä on kuitenkin yleensä sopiva. Pääasia on, etteivät vaihtelut ole suuria tai liian nopeita. Mitä korkeampi lämpötila, sitä nopeammin viini kehittyy.

Yli 25 asteen lämpö on pahasta ja saattaa pilata viinin täysin. Myös valo ja tärinä ovat haitaksi viinille. Tärinä aiheuttaa painevaihteluita pullon sisällä, ja sen vuoksi tavallinen jääkaappi ei sovi viinien pidempiaikaiseen säilytykseen.

Viinikaappi olohuoneeseen

Useiden kodinkonevalmistajien valikoimiin kuuluu tarkoitusta varten suunniteltuja viinikaappeja, joissa laatujuoma saa arvoisensa säilytyksen. Viinikaappi voi olla yhden lämpötilan kaappi, jolloin se soveltuu parhaiten varastointiin ja kypsytykseen. Toinen vaihtoehto on monilämpötilakaappi, joka temperoi kunkin viinin valmiiksi käyttölämpöiseksi.

Jotkut viinikaapit upotetaan keittiökalustukseen lieden tai astianpesukoneen tapaan, mutta moni päätyy sijoittamaan viinikaapin suoraan olohuoneeseen tai muuhun oleskelutilaan. Kaappi on sisustuselementtinäkin näyttävä. Siellä pullot ovat kauniisti esillä ja kätevästi käsillä.

Viinikaappien lasiovien erikoiskäsittely estää liiallisen UV-säteilyn pääsyn pulloja pilaamaan, joten maku- tai värivirheitä ei tarvitse pelätä, vaikka sijoittaisi kaapin oleskelutilaan.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: CD-Service, Iittala ja SXC

Lue myös:

    Uusimmat