Viimeiset eduskuntapaikat ja kärkipaikka voivat ratketa vain kourallisella ääniä – "Mahdotonta arvioida, mikä kolmesta on suurin"

Viimeiset eduskuntapaikat ja kärkipaikka voivat ratketa vain kourallisella ääniä 2:05
Katso video: Näin tiukka vaalitilanne on ennen varsinaista äänestyspäivää.

Sunnuntain eduskuntavaalit käydään poikkeuksellisen jännittävistä asetelmista, koska kilpailu suurimman puolueen paikasta on tasaväkistä. Viimeiset eduskuntapaikat jaetaan ehkä vain muutamien äänten eroilla, ja se voi viivästyttää vaalituloksen selviämistä. 

Sunnuntaina on luvassa poikkeuksellisen jännittävä vaali-ilta. Kolme suurinta puoluetta ovat mielipidekyselyjen perusteella lähes tasoissa.

– On tällä hetkellä mahdotonta arvioida, mikä näistä kolmesta on loppujen lopuksi suurin, toteaa MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

Äänestysprosentti voi nousta 

Viimeiset eduskuntapaikat voivat ratketa vain muutamien äänten erolla ja se voi viivästyttää vaalituloksen selviämistä.

– Meillä vaalilaki määrää, että viimeistään keskiviikkona 5.4. vaalien tulos on vahvistettava, eli se on ihan viimeinen takaraja, jolloin vaalien tulos selviää. Mutta uskonpa, että meillä on perinteiseen tapaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä vaalien lopullinen tulos selvillä, pohtii Grönlund.

Tasaväkisen ennakkoasetelman ansiosta myös äänestysprosentti voi nousta. Ennakkoääniäkin annettiin tällä kertaa ennätysmäärä.

– Koska ennakkoäänestysprosentti oli korkein, mikä on ollut missään vaaleissa, se enteilisi sitä, että äänestysvillkaus ei ainakaan laske. Yleensä ennakkoon äänestävät ne, jotka ovat täysin varmoja valinnastaan. Moni epävarma haluaa vielä miettiä äänestysratkaisua ja menee vasta sunnuntaina uurnille. Voi olla mahdollista, että pääsisimme 74 prosenttiin, mikä olisi eduskuntavaaleissa erittäin korkea prosentti suomalaisittain, arvioi Grönlund.

MTV:n Tulosilta seuraa vaali-illan käänteitä

MTV:n Tulosillassa seurataan ääntenlaskentaa herkeämättä.

– Kyllähän tämä meidän uusi hieno studio ja isot näytöt antavat ihan uudenlaiset mahdollisuudet kertoa katsojille vaalien tuloksesta ja visualisoida sitä, minkälainen eduskunta meille on syntymässä, ennakoi Tulosillan juontaja Maija Lehmusvirta.

Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!

Lähetyksessä käydään puolueiden vaalivalvojaisissa ja haastatellaan uusia kansanedustajia eri puolilta maata.

– Voin luvata, että meidän lähetyksessä ollaan nopeita reagoimaan. Me mennään sinne, missä milloinkin tapahtuu ja myös jonkinlainen yllätys on luvassa meidän vaalilähetyksessä ennen puolta yhdeksää sunnuntaina, vinkkaa Tulosillan tuottaja Antti Mälkönen.

Vaalitulos jännittää myös Tulosillan juontajaa.

– Vaalien lopputulos jännittää ainakin tällä hetkellä tosi paljon. Eri asia sitten, miten siinä sunnuntaina lähetyksen tuoksinassa ehtii tulosta jännittää. Se nähdään sitten, naurahtaa Lehmusvirta.

Lue myös:

    Uusimmat