Helsingin viimeinen bingoilta päättyi halauksiin: ”Nyt täällä ei ole enää missään mitään"

Helsingin viimeinen bingo 2:01

Puotinharjun ostoskeskuksessa lähes 30 vuotta bingoiltoja järjestäneen Finnbingon toiminta päättyi sunnuntaina. Helsingin viimeiseksi jäänyt bingoilta oli monelle asiakkaalle kova paikka. 

Helsingin viimeisen bingosalin Finnbingon vessanseinässä komeilee juliste Aki Kaurismäen elokuvasta Varjoja paratiisissa.

Vuonna 1986 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa rekkakuski Nikander pyytää Valintalon kassalla työskentelevää ihastustaan Ilonaa ensitreffeille bingosaliin. Treffit eivät menneet hyvin, sillä Ilona ei piitannut bingosta.

Tästä huolimatta Finnbingossa ajateltiin, että elokuvaa voisi käyttää paikan markkinoinnissa.

– Kysyimme Kaurismäeltä lupaa, voisiko elokuvaa käyttää mainoskampanjaan bingosta. Minulla on käsitys, ettei Kaurismäki ole pahemmin antanut elokuviaan käytettäväksi kaupalliseen toimintaan. Kuultuaan, että kyse on bingohallin mainoksesta, hän oli sanonut, että elokuvaa ja kohtausta saa ilman muuta käyttää, bingoisäntä Antti Virtanen kertoo.
 
Kaurismäen myöntyvyydelle oli varmasti syynsä. Eliitin kekkulointia halveksuva elokuvaohjaaja ymmärsi bingoväkeä.

– Jotenkin tämä bingo on ollut tavallisen kansan hupi ja harrastus. Ehkä Kaurismäki näki siinä tavallisten ihmisten elämää. Onhan tämä tällaista katoavaa kansanperinnettä, Virtanen sanoo.

Enää kymmenkunta bingosalia

Katoavaapa hyvinkin. Puotinharjun rapistuneessa ostoskeskuksessa sijaitseva Finnbingo on Helsingin viimeinen bingosali ja sunnuntai-iltana siellä pelattiin viimeinen bingokierros.

– Voi tätä…nyt täällä ei ole enää missään mitään. Ei sitä viitsisi lorvia tuolla ostoskeskuksellakaan vanha ihminen, paikan perustamisvuodesta 1987 saakka bingoamassa käynyt Saini Käkönen parahtaa ja nauraa päälle.

Vielä 1970- ja 1980-luvuilla Suomessa oli satoja bingosaleja, mutta nyt enää kymmenkunta. Monesta vanhemman bingosukupolven pelaajasta aika on jo jättänyt, eikä nuorisoa kiinnosta. Se pelaa netissä paljon nopeatempoisempia pelejä.

Jalkapalloseura HJK:n omistama Finnbingo on tuottanut viime vuodet tappiota ja viimeinen isku oli vuokrasopimuksen irtisanominen. Pallot on pakko panna pussiin.

Asiakkaat täyttävät hartaasti kuponkejaan ja bingonumerot kajahtelevat kaiuttimista omaan rauhalliseen, melkein hypnoottiseen tahtiinsa.

– On tämä vähän haikeaa, on ollut kiva kerran viikossa käydä täällä. Tuttua väkeä ja miellyttävä henkilökunta. Tämä on vähän kuin puoli kotia, 30 vuotta bingonnut Tanja Niininen sanoo aviomies vierellään.

Tulevaisuus arveluttaa

Bingotyöntekijä Ulla Suihkoa huolettaa. Alusta saakka mukana ollut Suihko ei enää tiedä, mitä tekee työkseen.

– Olen saanut uusia ystäviä. Ja kun asiakas voittaa, eikä sen voiton tarvitse olla hirveän suurikaan, mutta kun hän on aidosti onnellinen ja iloinen kun saa bingon, Suihko kertaa parhaita hetkiään.

Mutta nyt: on Helsingin viimeisen bingopaikan viimeisen bingoillan viimeisen kierroksen aika.

– On ollut ihanaa olla täällä teidän kanssa ja tehdä töitä tässä hommassa. Olen ihan sanaton, mutta kiitos kaikille, toisen polven bingomies Antti Virtanen kuuluttaa.

Hän saa aplodit.

– Surkeaa. Olen käynyt alusta saakka, ja tämä Antin aika on ollut kaikista ihaninta. Hän on niin hyvin jeesannut meitä ja pitänyt kivoja pelejä. Olemme tehneet matkoja ja kaikkea tällaista kivaa on ollut, Saini Käkönen harmittelee.

Kolme vuosikymmentä bingoa

Viimeinen kierros päättyy, ja voittaja saa 140 euron lahjakortin Stockmannille. Asiakkaat halaavat ja taputtelevat toisiaan olalle. Moni silmäkulma kostuu.

Osa pelaajista on käynyt täällä 27 vuoden ajan joka viikko, ja nyt se on ohi.

Ystävyys kuitenkin jatkuu, sillä moni asiakas on sopinut pitävänsä yhteyttä bingon päättymisen jälkeenkin. Bingoisäntä Virtanen aikoo jatkaa töitä shakkiopettajana itähelsinkiläisissä kouluissa.

Tunnelma on haikea ja hiukan melankolinen, muttei lainkaan toivoton.

Kaurismäkeläinen.  


Lue myös:

    Uusimmat